Топ разузнавач от Пентагона: Русия и Китай подмолно изместват САЩ на световната сцена

0
1464

Снимка: АП

Настаняват се в нашите кабинети и вбиват клин между съюзниците ни, докато ние проявяваме слабост, твърди Майкъл Флин

Ако Америка прояви слабост или се отстрани от световните проблеми, Русия и Китай ще поемат инициативата. Това заяви бившият шеф на дирекция „Разузнаване” към Министерството на отбраната на САЩ Майкъл Флин пред Fox News.

„Хората в Белия дом забравят, че в такива страни като Русия и Китай имат собствени стратегии на национална сигурност, която не е в синхрон с нашата. Всеки път, когато ние проявяваме слабост – а ние проявяваме много слабости в различни региони на света, тези две страни веднага набиват клин между нас и нашите бивши партньори, приятели, съюзници”, заяви Флин.

Той подчерта, че тази тенденция се забелязва най-добре в Близкия Изток, както и в Азиатско-Тихоокеанския район. „Когато се откъснем от делата, когато започнем да „ръководим от тила”, руснаците и китайците веднага се появяват – в същите кабинети, на същите срещи, представят своето оръжие, пари, нови идеи, инициативи. Това става и сега. Мога да приведа конкретни примери. Поразително е колко сме намалили своето присъствие в света”, допълва Флин.

Наскоро главнокомандващият въоръжените сили на НАТО в Европа Филип Брийдлав заяви, че президентът на Русия Владимир Путин е създал силна армия. През последните 5 години Путин е направил големи инвестиции в своите въоръжени сили. Той е създал добра сухопътна войска, а ВСС в Сирия показа, че може да премине през редица изпитания. Брийдлав посочи, че Путин се е снабдил с мощен ракетен потенциал, а ракетите се изстрелват както от кораби, така и от подводни лодки. Президентът на Русия е демонстрирал силите си в Крим и Донбас.

Пълномощията на Брийдлав на поста главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа изтича през 2016 г. негов приемник ще стане Къртис Скапароти.

 

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук