Тотално падение! Крадат подаръците на Мустафа от болничната му стая

0
1304

Пациенти, техни близки и познати крадат подаръците на болния и изоставен Мустафа от болничната му стая в онкохематологията в Пловдив. „Отделението е пълно с хора от ромски произход, които се самообслужват в стаята на Мустафа, както и от другата стая, където чакат на опашка да разровят негови подаръци и си взимат, каквото си пожелаят!”Това алармира в личния си профил във Фейсбук Кристина Здравкова, която е една от стотиците желаещи да помогнат на изоставеното 9-годишно момченце, болно от левкемия, съобщи „Телеграф”.

Шефката на социалните в Пловдив д-р Надя Танева заяви, че Мустафа няма да бъде върнат на майка си поне в близките шест месеца, тъй като ще остане на лечение в болницата. При него щели да бъдат изпратени специални психолози и педагози, които да следят емоциите му и да го учат на български език. Очаква се районната прокуратура в Пловдив да се самосезира срещу майката на детенцето Джейлян Халилова.

„Не искам да имам повече от две деца и без това родих млада, само на 12 години. Но сегашният ми мъж иска да имаме наши деца и сигурно пак ще раждам”, казва Джейлян. Тя родила и пето дете, но тайно от родителите си. Дала го за осиновяване, защото се страхувала, че те ще спрат да се грижати  за останалите четири.

Джейлян твърди, че не получава помощи, нито знае по каква причина социалните не й дават. Изобщо не осъзнава какво е левкемията, само знае, че е лоша болест, от която тече много кръв и много хора умират. Младата жена е ходила на училище едва няколко седмици в първи клас, след това се е отказала. В момента живее с новия си мъж в кърджалийската ромска махала. Постройката е недовършена, с две стаи и без санитарен възел. Само едната част е с дограма.

Сегашният й мъж гледал тютюн, хващал се да работи, каквото му падне. Тя също работела, когато може. Искала да види Мустафа и да го гушне, но нямала пари. Затова можела да иде при детето си най-рано в понеделник. Тогава сегашният й мъж щял да получи пари.

Първата задача на социалните работници била да установят кои са най-големите дефицити на Мустафа. „С Мустафа от вторник работим, тъй като е на наша територия. Колеги сутринта са били на място. В момента социален работник пряко ще бъде посочен да работи с детето. Ще следи дали детето там посещава занятия в болницата – два пъти седмично имат учител” – каза още Танева. По думите й – най важни в момента са здравословният и психическият проблем на Мустафа. „Това, че се усмихва, не значи, че е емоционално стабилен. Колегите работят с него, най-вече на първо място е важно да преодолеем езиковата бариера, която в момента съществува”, заяви още Танева.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук