Трагедия! Велик град изчезва от лицето на Земята

0
245

Подобна катастрофа ще има драматични последици за 104-милионното население на страната

Александрия – легендарният втори по големина град на Египет и най-голямото му пристанище, е застрашен да изчезне под вълните в рамките на десетилетия. Тъй като почвата му потъва, а морето се покачва поради глобалното затопляне, метрополията, основана от Александър Велики в делтата на Нил, е на ръба на оцеляването.

Дори според най-оптимистичния сценарий на ООН, до 2050 г. една трета от града ще бъде под вода или необитаема, а 1,5 милиона от шестте милиона жители ще бъдат принудени да напуснат домовете си.

Древните руини и историческите съкровища на града също са сериозно застрашени от Средиземно море.

Преживяно: Една българка пътува в египетски автобус

Вече стотици жители на Александрия трябваше да напуснат жилищата си, пострадали при наводненията през 2015 г. и отново през 2020 г. Всяка година градът потъва с повече от три милиметра, подкопан от язовирите на Нил, които задържат речната тиня, която някога е укрепвала почвата му, и от добива на газ в морето.

Междувременно морето се покачва. Средиземно море може да се покачи с един метър през следващите три десетилетия, според най-страшната прогноза на експертната група по климата към ООН – IPCC. Това ще залее „една трета от плодородните земеделски земи в делтата на Нил“, както и „градове с историческо значение, като Александрия“, се казва в доклада.

Експертите на ООН твърдят, че Средиземно море ще се издигне по-бързо, отколкото почти навсякъде другаде по света, съобщава БГНЕС.

„Изменението на климата е реалност и вече не е празна заплаха“, заяви Ахмед Абдел Кадер, ръководител на органа, който защитава египетското крайбрежие.

Дори и при най-оптимистичния сценарий, описан в други египетски проучвания и в проучвания на ООН, до 2050 г. Средиземно море ще се покачи с 50 см. Така 30 % от Александрия ще бъде наводнена, една четвърт от населението ще трябва да бъде преместено, а 195 000 работни места ще бъдат загубени.

Подобна катастрофа ще има драматични последици за 104-милионното население на Египет, тъй като „в Александрия се намира и най-голямото пристанище на страната“ и е един от основните центрове на икономиката, казва Абдел Кадер.

От 60-те години на миналия век насам морето вече е напреднало с повече от три километра навътре в сушата, като през 80-те години на миналия век е погълнало емблематичния фар от XIX век в град Рашиз.

Всичко това се случва в момент, когато населението на Александрия през последното десетилетие се е увеличило с близо 2 милиона души, докато инвестициите в инфраструктурата изостават, както навсякъде в Египет.

Управителят на града Мохамед ал-Шариф заяви, че дренажната система на пътищата е изградена така, че да поеме 1 млн. куб. м дъжд. Но с по-силните бури, които се появяват с изменението на климата, „днес може да паднат 18 млн. куб. м за един ден“.

Променящият се климат се отразява негативно и на времето в Александрия, което може да се промени от несезонна жега до сняг.

„Никога не сме преживявали такава жега в края на октомври“, казва пред АФП 36-годишният жител Мохамед Омар, като температурата се покачва до 26ºС, което е с 5 ºС над нормалното“.

Изгубени под вълните

Надвисналата заплаха е и удар по имиджа на града, който обича да празнува космополитния си златен век със своите кафенета в стил ар деко и елегантни алеи с жилищни сгради в парижки стил.

Много египтяни се ужасиха, когато по време на конференцията за изменението на климата COP26 в Глазгоу миналата година тогавашният британски премиер Борис Джонсън предупреди, че Александрия рискува да бъде изгубена „под вълните“.

„Да, заплахата съществува и ние не я отричаме, но стартираме проекти за нейното отслабване“, каза Абдел Кадер.

По протежение на 69 км от бреговата линия се засажда огромен пояс от тръстика. „Пясъкът се задържа около тях и заедно те образуват естествена бариера“, каза той.

Скоро ще бъдат въведени и механизми за предупреждение и системи за измерване на вълните, добави Абдел Кадер.

Съкровища в опасност

Богатото и древно наследство на Александрия е особено уязвимо. Най-изложена на риск е мамелюкската цитадела от XV в. Кайтбей, построена върху земя, на която някога се е намирал Александрийският фар – едно от седемте чудеса на древния свят.

Притисната безмилостно от морето, тя е защитена с вълнолом, съставен от 5000 огромни бетонни блока.

Разрушаването и възстановяването не са нещо ново за града, в който някога се е намирала Александрийската библиотека – най-големият храм на знанието в света, докато не е била случайно опожарена от войските на Юлий Цезар.

В Египет падна голяма забрана, която мъчеше туристите

Нито съвременният ѝ наследник – блестяща сграда, наклонена като слънчев диск към Средиземно море, нито останалата част от града могат да бъдат оставени във воден гроб, настоява Абдел Кадер.

„Западът носи морална отговорност: той трябва да помогне да се противодейства на отрицателните последици от изменението на климата, които са резултат от неговата цивилизация“ и индустриален модел.

pochivka.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук