Транспортното министерство настоява всички автобуси с камери и колани

Това е една от предложените промени в Закона за движение по пътищата

0
11340

Всички автобуси, независимо от възрастта им, да бъдат оборудвани с колани и видеокамери. Такава промяна в Закона за движение по пътищата ще предложи Министерството на транспорта. Това обяви ресорният министър Ивайло Московски след изслушването му в парламента за тежката катастрофа на магистрала „Тракия“, при която загинаха шестима души, а над 20 бяха ранени.

В момента коланите не са задължителни в автобуси, които не са оборудвани с такива, но са задължителни, когато колани има, добави Московски.

Той припомни, че на 23 април започва обсъждането на новия Закон за движение по пътищата, а министерството се ангажира да включи новите мерки за безопасност в наредбата, която ще последва закона. Министърът очаква това да стане факт в рамките на един-два месеца.

Проверката по случая с пътния инцидент с автобус на компания „Юнион Ивкони“ продължава. До момента е установено, че техническото състояние на превозното средство е било изправно, а шофьорът и автобусът са имали всички необходими документи, посочи Ивайло Московски.

В момента ДАИ и МВР проверяват дали водачът на автобусае минал медицински преглед и тест за алкохол.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук