Тревога! 12 области останаха без кардиолози и онколози

0
448

В дванадесет области на България няма медицински онколози и кардиолози, независимо че нашата страна е в първата петица на болните от рак и на второ място в Европа по сърдечносъдови заболявания. Това показва справка на Българския лекарски съюз, пише „Монитор”.

При всяко съмнение за рак джипитата в Разградско и Търговищко изпращат пациентите си във Варна. За да си направи онкологични изследвания или за туморни маркери, пак заради дефицита на специалисти по рака пациентите от Смолянско, Кърджалийско, Хасковско и Ямболско бият път до Многопрофилната болница в Бургас или до университетската в Пловдив. Тези пък във Видинско, Ловешко, Врачанско и Монтанско идват направо в София или

отиват на преглед при онколог в Университетската болница в Плевен

„При нас във Враца онколог няма. На съпруга ми, който след заболяването се придвижва трудно, се налага да ходи на контролен преглед на всеки 45 дни. За целта се налага да пътуваме до Плевен. За химиотерапията, която до юни е разпределена в три курса през два и половина месеца, пак ще се налага да ходим до там“, разказва за проблема си 56-годишната Ирина Н., чийто мъж е опериран неотдавна от рак на дебелото черво, но е и с разсейки. Тя е начална учителка с 520 лв. заплата, заедно с пенсията по болест на съпруга й общият им доход е 740 лева. От тези пари те трябва да отделят за път и хотел, докато са на терапия в Плевен.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук