Третият мандат за кабинет – как ще се завърти рулетката и при кого ще спре?

0
55

Все по-невъзможно изглежда съставянето на редовно правителство. Всички очакват да видят на кого Румен Радев ще връчи решаващия мандат при завъртането на рулетката. До момента ГЕРБ и „Има такъв народ“ са категорични, че няма да подкрепят третия мандат.

 

„Конфигурацията е такава, че при твърда заявка на ИТН и ГЕРБ да гласуват против кабинет от третия мандат, единственият вариант за реализирането му е „Има такъв народ“ да се разцепи и някои от депутатите да го подкрепят“. Това заяви политологът доц. Стойчо Стойчев в студиото на „Денят ON AIR“.

Той прогнозира нови предсрочни избори, които според него не трябва да бъдат заедно с президентските.

„Това би било голяма грешка, обичайно в такава ситуация жънем негативи. Показа го провеждането на референдума на Слави Трифонов, който се проведе заедно с президентските избори. След това той постоянно изтъкваше колко много хора стоят зад него, а два поредни парламентарни избора видяхме колко души реално са зад тях. Въпросът е дали са камикадзета, дали ще оцелеят в този взрив и дали ще участват в новата партийна система“, коментира Стойчев.

Политическата ситуация е такава, каквото я виждаме заради незрялото политическо поведение на ИТН, убеден е ПР експертът доц. Александър Христов.

„Много мостове бяха изгорени в последно време. ИТН показаха недорасло политическо поведение и неспособност за всякаква комуникация. Те са си наумили нещо и независимо от сигналите, които получават от останалите – държат на своето. Математически обаче няма как да се случат нещата. ИТН действаха агресивно, продължиха линията на предишното правителство – включвания от социалните мрежи, от диванчето. И социалните мрежи се превръщат в средство за монолог, а не на диалог“, коментира доц. Христов пред Bulgaria ON AIR.

Според анализаторите президентът Румен Радев абдикира от ролята, която има в създалата се ситуация.

„Президентът вместо да гради устои, ги събаряше 5 години. Сега той гледа отстрани партиите. Не се припознава като човек, който да търси консенсус за третия мандат, оставил е партиите да се оправят сами. Затова и третият мандат най-вероятно ще се провали. А конфигурацията след изборите ще бъде сходна, президентът  вероятно ще бъде същият“, прогнозира доц. Стойчев.

Провалът на третия мандат ще се дължи и на изненадата в поведението на ИТН.

„Хора с опит на кастинг за политици няма да се явят. На Слави Трифонов каквито и експерти да му докарат, той гледа на тях с недоверие, само защото някой се е явил на кастинг и има личен контакт – го лансира. Ако в развлекателния бизнес можеш чрез кастинг да създадеш екип, лица на партия няма как да станат така. От там нататък се появи и сривът в отношенията с другите партии“, анализира политологът.

„От известно време сме в ситуация, в която всеки, който влезе в политиката, изгаря като волтова дъга, независимо на кая страна е. Това прави участието в политиката непривлекателно. Хипотезата е, че те нямат хора, които да достатъчно опитни и компетентни, за да имат авторитет“, добави доц. Христов.

Двамата бяха на различно мнение дали полицейското насилие трябва да основна тема в дневния ред на парламента.

„Протестът изсмуква енергията на хората. Ако тя беше вложена в нещо градивно, ще се случат чудеса в парламента. Не говори за полицейското насилие, а направи така, че системата да изключи такъв тип агресия. Пилее се енергия, взима се властта, за да прави разследване. Тези кадри ги видяхме от друг ъгъл и на самите протести. Пострадалите даваха интервюта. В такива ситуации няма изцяло виновни и изцяло невинни. Ако трябва да мислим градивно, нека се направи така, че да не се допускат подобни неща“, заяви доц. Стойчо Стойчев.

И добави, че възмездие трябва да търсят жертвите, а не политиците.

Според ПР експертът доц. Александър Христов пък трябва да се търси отговорност до най-високото ниво.

„Преките извършители ще си понесат последствията, ако началниците им понесат политическа отговорност, това няма да удовлетвори исканията на пострадалите.  Те ще си търсят правата по съдебен път. Трябва да се стигне до най-високото ниво в йерархията, докъдето е възможно, за да не се допуска това повече“, категоричен е доц. Христов.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук