Трудна победа за Григор Димитров на Australian Open

0
1725

Григор Димитров се класира изключително трудно за третия кръг на Откритото първенство на Австралия. Най-добрият български тенисист елиминира 186-ия в света американец Макензи Макдоналд в пет сета – 4:6, 6:2, 6:4, 0:6, 8:6. Битката на „Род Лейвър Арина“ продължи почти 3 часа и половина.

Първи сет

Григор Димитров започна убедително и без проблеми спечели подаването си, а американецът изравни, след като направи два аса при 30:30. В третия гейм българинът изостана с 0:40 след двойна грешка и два сбъркани форхенда. Така Макдоналд получи три брейкбола, като се възползва още от първия и поведе с 2:1.

Макар и трудно, квалификантът от САЩ затвърди пробива си. Димитров след това бе безгрешен и взе сервис-гейма си на нула за 2:3. След това Макдоналд отговори подобаващо и също спечели подаването си на нула.

Българинът поведе с 40:15, но допусна изравняване. С бекхенд по правата и ас обаче Григор намали изоставането си на 3:4.

Световният №3 поведе с 40:15 при сервиса на своя съперник и получи два шанса да върне пробива. Макдоналд се спаси от трудната ситуация и с четири поредни точки поведе с 5:3.

Димитров взе на 15 подаването си и 22-годишният американец сервира за спечелването на сета. Пред Макдоналд се откриха три възможности да затвори първата част, като Григор отрази две от тях. При третата обаче 186-ият в света вкара мощен силен първи сервис и ретурът на българина излезе в аут – 6:4.

Втори сет

Играта на Григор Димитров бе все така не на обичайното ниво и в началото на втория сет, като в откриващия гейм два пъти се стигна до дюс. Първият сервис влезе в точния момент и българинът взе подаването си.

Великолепният тенис на американеца продължи и изравни – 1:1. Димитров не срещна особени трудности след това и отново поведе.

При 30:30 Макдоналд прати сервис в тялото на Григор, а след това игра и сервис – мрежа, продължавайки с отличното си представяне – 2:2.

26-годишният хасковлия спечели подаването си, а след това пред него се откриха три шанса за пробив. Американецът спаси първия, но допусна двойна грешка, което даде аванс от 4:2 в полза на българина.

Без особени трудности световният №3 затвърди пробива си – 5:2.

Две непредизвикани грешки на Макдоналд и бекхенд в аут дадоха три сетбола пред Димитров. Роденият в Калифорния тенисист спаси два от тях, а в третия бе надигран от българина, който взе сета с убедителното 6:2.

Трети сет

Григор спечели подаването си на старта на третия сет, а американецът изравни, завършвайки със страхтно стоп воле.

Въпреки че поведе с 30:0, първата ни ракета допусна изравняване при 40:40. Той не допусна повече колебания и взе сервис-гейма си с форхенд уинър.

Макдоналд продължи да играе със самочувствие и при 40:30 завърши с прекрасна къса, до която Димитров стигна, но не успя да намери очертанията на корта.

Григор бе поставен до стената при 15:40, но отрази и двата брейкбола. Американският тенисист получи трета възможност за пробив, а след това Димитров прати форхенд в аут и неговият съперник поведе с 3:2.

Макдоналд дръпна с 40:0, но българинът изравни, а след това се стигна до втори дюс. Форхенд в аут откри шанс пред Григор за рибрейк, но не успя да се възползва, пращайки топката в мрежата от бекхенд. Неговият съперник обаче направи двойна грешка, а след това 26-годишният хасковлия върна пробива с великолепен минаващ удар – 3:3.

Впоследствие Димитров отново бе поставен в тежка ситуация, но спечели сервис-гейма си от 0:40.

За трети пореден път Макдоналд поведе с 40:0, но този път не сбърка и изравни – 4:4. Григор без проблем взе сервис-гейма си – 5:4.

Три непредизвикани грешки на американеца в десетия гейм дадоха аванс от 40:15 на Димитров, пред когото се откриха два сетбола. Григор се възползва от втория с мощен форхенд и спечели третата част с 6:4.

© БТА

Четвърти сет

Още в началото на четвъртия сет Макдоналд получи два брейкбола, като двойна грешка на Димитров му коства загубата на гейма. Американецът затвърди без особени трудности пробива си.

Слабата игра на българина продължи, като той допусна нов пробив – 0:3.

Ситуацията на корта не се промени и Макензи Макдоналд отново спечели сервис-гейма си.

При 30:30 Григор допусна двойна грешка, а след това прати топката в аут от форхенд и американецът поведе с 5:0.

Сетът очевидно бе отписан от българина, който загуби и следващия гейм – 0:6.

Пети сет

В началото на решителния сет Димитров записа четири поредни точки и обърна сервис-гейма си от 0:30.

Американецът поведе с 40:0, но българинът реализира форхенд и бекхенд уинъри. Макдоналд обаче изравни резултата след непредизвикана грешка на Григор от форхенд.

Първата ни ракета без проблеми взе подаването си за 2:1. Съперникът на Димитров не сбърка и също спечели сервис-гейма си на 15.

При 30:30 Григор направи ас, а впоследствие изпълни още един чудесен начален удар – 3:2. Макдоналд изравни, използвайки ястребовото око, което показа, че бекхенд слайс на българина е излязъл в аут.

В седмия гейм световният №3 отново поведе, след като бе убедителен на свои сервис. На свой ред 22-годишният представител на САЩ повтори „упражнението“ – 4:4.

При 30:30 Григор спечели подаването си с форхенд уинър и непредизвикана грешка на съперника, а младият американец не сбърка след това и изравни.

Димитров поведе с 6:5, след като Макензи сбърка форхенд по правата. Българинът поведе с 30:0, но така и не стигна до мачбол и Макдоналд се спаси от трудната ситуация – 6:6.

26-годишният хасковлия спечели бързо и лесно сервис-гейма си. Отново първата ни ракета той поведе с 30:0, а американецът обърна до 40:30. Страхотен бекхенд на Григор доведе до изравняване, а двойна грешка на Макдоналд доведе до първи мачбол за Димитров.

Следващият съперник на световния №3 ще бъде Андрей Рубльов. Руснакът се справи с кипъреца Маркос Багдатис – 6:4, 6:7(5), 6:4, 6:2.

/sport.bnt

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук