Тръмп остава и вече гледа към втория си мандат

0
184

Американският Сенат отхвърли искането за отстраняване от власт на президента Доналд Тръмп, а той вече гледа към втория си мандат. 

Той беше оневинен и по двете обвинения, отправени му от Камарата на представителите – злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса. Сенатът, в който превес имат републиканците, отхвърли с 52 на 48 гласа първото обвинение. По второто обвинение 53-ма сенатори оневиниха държавния глава, а 47 гласуваха „виновен“. Вотът беше явен, като сенаторите по азбучен ред обявяваха решението си. Изходът на вота за импийчмънт на Тръмп беше предизвестен заради мнозинството на представителите на Републиканската партия в горната камара на Конгреса. За отстраняването на Тръмп бяха необходими гласовете на 63-ма от общо 100-те сенатори. Републиканците имат 53-ма представители в горната камара на Конгреса.

Тръмп бе оправдан и по двете обвинения в разследването за импийчмънт

В изказване преди вота сенаторът от Републиканската партия, представляващ щата Юта, Мит Ромни обяви, че подкрепя обвинението за злоупотреба с власт. Той беше едиственият републиканец, който гласува „виновен“ по това обвинение срещу Тръмп. „Намесата в избори с цел оставането на власт е може би най-голямото нарушаване на нечия клетва за длъжност, което мога да си представя“, заяви Ромни. Той е първият сенатор в историята на САЩ, който подкрепя отстраняването на президент, с когото са в една партия.

Нито един сенатор демократ не гласува през 1999 г. за отстраняването на съпартиеца си Бил Клинтън, нито пък през 1868 г. за импийчмънт на Андрю Джонсън, също от Демократическата партия. Мит Ромни обаче гласува „невинен“ по обвинението, че Тръмп е възпрепятствал работата на Конгреса.

Още преди сенаторите да гласуват, председателят на правната комисия в Камарата на представителите Джералд Надлър заяви, че днешното решение по делото за отстраняването от власт на Тръмп не слага край на цялата процедура, съобщи тв каналът „Фокс Нюз“.

Според него имало възможност да бъде изпратена призовка и на бившия съветник в Белия дом по националната сигурност Джон Болтън. Надлър каза, че председателят на Камарата на представителите и лидер на демократичното мнозинство Нанси Пелоси била одобрила подобна мярка. Той обаче не съобщи повече подробности.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук