Трябва ли бащата да присъства по време на раждането?

0
1227

Недопустимо е бащата да не присъства по време на раждането на детето си – това каза Марио Пешев, който е бил до съпругата си в този важен за семейството момент. Идната седмица акушерски кабинет „Зебра“ организира дискусия по темата със седем бащи като Марио.

„Мъжете по принцип се чувстват някак проактивни и като хора, които трябва задължително да правят нещо – да хванат нещо с ръка, да дръпнат, да преместят. И в процеса на раждането нещата не са точно такива и това е причината за доста мъже да се дърпат от момента на присъствие. Само че, това, което те не разбират е емоционалният елемент на нещата и физическото присъствие по време на раждането, и дори поддържането на жената, правене на лек масаж, просто придържане или дори прегръдка. Тези неща оказват невероятно влияние или поне имат огромно влияние за самия процес на раждане“, обяснява Марио Пешев.

В България не са много бащите, които присъстват на раждането. Ето защо според Марио Пешев: „Нещата са взаимно свързани. От една страна, някои болници го правят да стане изключително трудно. Половината болници не приемат бащата, при други се заплаща допълнително някаква сума, което е отблъскващо за родителите и изглежда като проблем. Имам семейни приятели, които са се разбрали със съответното заведение, платили са и в последния момент са им казвали, че са твърде много хора и трябва таткото да изчака отвън. Тоест съдействието на медицинския екип съумява да убеди някои родители да не участват, което за мен е изключителна грешка“.

„Това е първият им момент заедно от живота на детето извън утробата на майката. Изпускането на този първи момент е неоправдано. Да не говорим, че някои болници взимат новородените, по каквато и да било причина, и могат да останат няколко дни в болницата без дори самите родители да могат да се видят с тях, или пък само майката може да се види в процеса на кърменето. Но да се изпуснат първите мигове на детето по време на раждането, да не звучи като атака за някои бащи, но този момент е незабравим и винаги ще остане в рамките на живота на детето“, смята Пешев.

/дарик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук