Туристи платиха близо 900 лв. за лечение на стомашно неразположение на детето им в „Слънчев бряг”

0
142

Българско семейство, което работи и живее в Германия, но избрало да почива в „Слънчев бряг” плати сумата от 450 евро, за да бъде оказана медицинска помощ на детето им. На 3 август почти 6-годишното момиченце вдигнало температура и имало стомашно неразположение, след обикаляне из здравните заведения в Несебър и „Слънчев бряг”, семейството се озовало в частен медицински център, където на детето била оказана помощ. Изненадата обаче дошла, когато получили фактурата със сумата от 450 евро, която стреснала родителите.

„Обикаляхме от кабинет на кабинет. Никой не искаше да ни издаде документ за прегледа. Намерих този център в интернет и звъннах да питам дали ще ми издадат документ. Потвърдиха, не съм питал за цени”, разказа бащата на детето.

Престоят на детето в медицинския център е продължил около 3 часа. „Прегледа я педиатър. Сестрата идваше само да погледне системата докъде е стигнала, но нищо повече. Взеха й кръвна проба за захар. Направиха и такава за антибиотика, който ще влеят в системата и това беше”, разказа майката на детето.

По думите на родителите им е било казано, да оставям абоката на детето, тъй като на следващия ден трябва да отидат отново. „Изобщо не съм очаквал подобна сума за дете. Очаквах тя да е около 150 евро”, добави бащата.

Управителят на медицинския център обясни за NOVA, че навсякъде е имало изложени цени. В центъра се работи по тях, като те са одобрени от НЗОК от 20 години и всичко останало определи като „спекулации”.

Родителите на детето отрекоха тази информация.

Темата коментира и бившият министър на здравеопазването д-р Мими Виткова. „Това,  което научаваме от конкретния случай не е нищо ново. Това се случва и по морските, и по планинските ни курорти. Проблемът е къде тук е държавата”, каза тя.

„След като виждаме, че в ситуация на спешен случай на дете се стига до такава сума въпросът е държавата въобще контролира ли какво се случва по тези курорти”, добави Виткова.

Тя е категорична, че трябва да има контрол. „Предварително държавата трябва да знае как е организирана медицинската помощ по курортите. Случилото се показва, че тя изобщо не знае какво се случва”, добави бившият министър на здравеопазването.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук