Турският министър-председател жестоко се закани: Всяка страна, която е заедно с Фетхуллах Гюлен, ще бъде във война с нас

0
1804

2839 войници са били задържани във връзка с провалилия се опит за преврат

Турският министър-председател Бинали Йълдъръм заяви, че всяка държава, която е на страната на проповедника Фетхуллах Гюлен няма да бъде приятел на Турция, а напротив ще се смята, че е във война със страната член на НАТО, предаде Reuters, цитиран от „Фокус“. Правителството смята, че зад неуспешния опит за провеждане на преврат стоят последователите на Гюлен, който живее в заточение в САЩ от години.

Министър-председателят на Турция обяви, че 2839 войници са били задържани във връзка с провалилия се опит за преврат. Той добави, че сред задържаните има и редови войници, и висши офицери, предаде Reuters.

Бинали Йълдъръм заяви, че ситуацията в страната е напълно под контрол и „командирите ни“ са поели властта в армията. Той призова турските граждани да напълнят градските площади със знамена тази вечер и заяви, че парламентът ще се събере скоро, за да обсъди опита за преврат.

Припомняме, че вчера бе извършен опит за военен преврат в Турция. Днес страната се събуди с арести за част от войниците, участници в опита за метеж. Те са окошарени след светкавичните разпореждания на прокуратурите в Анкара и Истанбул за незабавни арести. Равносметката от изминалата нощ е най-малко 90 убити и над 1154 ранени цивилни, войници и полицаи при стълкновенията в Анкара и Истанбул.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук