Турски поток завива към България (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

0
64730

„Турски поток“ категорично влиза на територията на България. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на пресконференцията след срещата си с президента на Русия Владимир Путин.

По думите на Борисов двамата лидери са провели много полезен и прагматичен разговор.

Във връзка с „Турски поток“ и възможността да минава през България Борисов заяви: „Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през „Турски поток“ за България – това, което говорихме и в което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази точка на контакт от „Турски поток“ да влезе в България, нещо, което преди имаше съвсем друго трасе. От името на българите изказвам благодарности, че отново се връщаме към газоразпределителната роля, която имахме на Балканите“.

Борисов заяви, че „Газпром“, „Булгартранзгас“ и енергийните министри на страните ще работят за намиране на схема, по която след това газта да се преразпределя, да се търгува и да се транспортира до следващите държави в региона.

„И сега на базата на това количество, което влиза от Русия през Украйна за България през „Турски поток“ – около 34-35 млрд. куб. метра, което е сериозно количество газ“, каза Борисов и допълни, че следва да се намери формула тази газ да се разработи през газов хъб.

„И нашите колеги поеха ангажимент, заедно с Европейската комисия, да намерят приемливата формула“, посочи Борисов.

Във „Фейсбук“ премиерът написа: „Второто разклонение на „Турски поток“ ще стигне до България и по него към страната ще идва природен газ от Русия. Президентът Путин и турският президент заявиха своето съгласие за това.“

Според поста на Борисов горивото от „Турски поток“ ще бъде ползвано през газовия хъб във Варна.

По думите му пазарът и търсенето определят количествата и цените.

Снимка/източник: Информационна агенция News.bg

„Нашата цел е да транспортираме и да сме на картата на газоразпределителната мрежа. Освен руски газ в хъба трябва да постъпват още количества от Азербайджан, местен добив на България и Румъния и втечнен газ от Катар“, пише Борисов.

От своя страна руският президент заяви, че въпросът за транспортирането на газ от Турски поток в Европа през България се разработва в практически план с Турция и България. „Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките за цяла Европа“, каза Путин.

Снимка/източник: Информационна агенция News.bg

На пресконференцията след срещата стана ясно и че Русия има готовност да участва в проекта АЕЦ „Белене“.

Путин посочи, че страната му е готова да се върне към проекта за строителство на АЕЦ „Белене“, а Борисов подчерта, че в момента България разполага с два реактора и с площадка на централата и иска проектът да работи на пазарен принцип, който да може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност.

Снимка/източник: Информационна агенция News.bg

„След 10-15 години ще имаме необходимост от базова мощност. Всички са добре дошли на пазарен принцип“, подчерта Борисов в контекста на инвеститорския интерес към проекта.

Борисов и Путин са се договорили да се търси съвместен частен инвеститор за строежа на втората българска ядрена централа.

Инвеститорът трябвало да бъде избран на конкурентен принцип.

На срещата премиерът Борисов изразил и надежда, чеПутин ще положи всички усилия за нормализирането на обстановката в Сирия и спирането на мигрантския натиск към Европа. „Ключовите думи, около които всички трябва да положат усилия са: мир, диалог и компромис“, каза още Борисов.

Снимка/източник: Информационна агенция News.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук