Турски учени: Спрей убива коронавируса за 1 минута

0
214

В навечерието на третата вълна на коронавируса се появи нова надежда в борбата срещу пандемията. Тя дойде от турция, където учени твърдят, че са разработили спрей, който убива COVID-19 за 60 секунди. Според тях разтворът е безопасен за човешките клетки и дори спомага заздравяването на тъканите. Първоначално спреят е бил тестван срещу грип, но с началото на коронакризата експертите установяват, че той има пряк ефект и върху COVID-19. За него разказва хирургът Ахмед Юмит.

„От няколко години насам работя върху разтвор, който, според мен, би бил доста полезен на човечеството. Проведох множество експерименти, заедно с други учени, и установих, че той има свойството да помага на тъканите да се регенерират. Заедно с колегите ми установихме, че разтворът може да се използва в качеството си на антивирусен и антибактериален. Това ни накара да задълбочим изследванията си”, обяснява той.

Хирургът посочи, че първоначално разтворът бил тестван върху плъхове и зайци. Резултатите от експериментите помогнали да се изгради тезата, че той би бил полезен в областта на медицината.

„Решихме да превърнем разтвора в назален или гърлен спрей, който да служи като бариера между клетките на организма и бактериите. Не спряхме дотук. С идването на пандемията осъзнахме, че COVID-19, както всички останали вируси, има липидна обвивка. Проведохме множество експерименти и осъзнахме, че нашият разтвор би могъл да победи вируса”, посочва Юмит.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук