Турция въвежда визи за сирийците по въздух и вода, но не и по суша

0
611

Гражданите на Сирия вече ще трябва да получат виза, за да могат да влязат в Турция по въздух и вода, но не и по суша. Визовият режим започва да действа в петък, с решение прието на 30 декември, съобщи официалният говорител на турското министерство на външните работи Танжу Билигич.„От 8 януари на сирийците, които ще влизат в страната през нашите въздушни и морски граници, ще им е необходимо да получат виза. Но по нашата сухопътна граница продължава политиката на открити врати с хуманитарни цели“, каза Билигич.

По неговите думи, въвеждането на визите е свързано с вземането на мерки срещу „преминаването на границата от „сирийци” от трети страни, в рамките на борбата с нелегалната емиграция“.

Според турските медии, новият визов режим е необходим за по-внимателно наблюдаване на потока сирийци, които идват от страни като Египет или Либия. Турция и Сирия обявиха отмяната на визовия режим през 2009 година.

От началото на кризата и бойните действия в Сирия, в Турция пристигнаха повече от 2 милиона сирийци. Около 250 000 от тях живеят в специално изградени от турските власти бежански лагери. Останалите са се заселили в граничните райони и в големите градове.
Според някои оценки, Анкара е похарчила досега за осигуряването и поддържането на сирийците около 8 милиарда долара./Блиц

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук