Турция няма да затваря границата с България

0
107

Директорът на областната Дирекция по здравеопазване в пограничния град Одрин д-р Исхак Йълдъръм заяви, че не се предвижда затваряне на Капъкуле и другите гранични пунктове с България и Гърция заради епидемията от Covid-19.

По думите му без прекъсване денонощно се извършват необходимите дейности срещу разпространението на епидемията, включително контрол и проследяване на заразата, които се ръководят от валийството.

„На идващите от съседните държави се раздават маски, дезинфектанти, брошури и обяви във връзка със задължителните епидемиологични мерки, които трябва да спазват. Брошурите, както и обявите, са на български език, за да са разбираеми. В моловете се изисква спазване на социална дистанция. В това отношение Одрин стана за пример. А екипи на общината и полицията следят за задължителното носене на маски, както и да няма струпване на много хора на едно място“, посочи ръководителят на областната Дирекция по здравеопазване.

Преди това медици от неформалния областен лекарски съюз призоваха за затваряне на граничните пунктове с България и Гърция заради скока в разпространението на Covid-19 в Одрин, Текирдаг и Къркларели, тъй като данните през последните две седмици са надхвърлили средните за страната. Според тях главна причина за трагичния скок са посещенията на гражданите от България на първо място, които масово идват да пазаруват в Одрин, възползвайки се от обезценяването на турската лира спрямо българския лев, пише dir.bg.

В същото време одринските търговци скочиха срещу исканията за затваряне на ГКПП-тата. Те призоваха местните власти да не ги затварят, понеже търговията в пограничните райони процъфтява благодарение на клиентите, идващи от България в града главно през уикендите. Ако затворите Капъкуле, ще ни лишите от бизнеса и ще ни обречете на глад и мизерия, заявиха от местната задруга на одринските търговци.

Всяка седмица хиляди българи пътуват до Одрин, за да пазаруват, след като курсът на турската лира спадна главоломно.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук