Туршиеното време оживи видинския пазар

0
1188

Сезонът на туршиите оживи отново видинския пазар. Той си остава най-посещаваното място в града. Ежедневно през него преминават по 5000 души.

Последното оживление бе в края на август и началото на септември, когато купувачите вземаха домати за консервиране в буркани. Сега е време за туршиите, като най-много се търсят чушките.

Цената на зеленчука все още е поносима. Най-хубавите чушки – капията, са по 1,50 лв. за кг. Но могат да се намерят и по 1,30 и дори по 1 лв. Такива са чушикте домашно производство, които са по-малки и тънки. Те не стават за туршия. Доматите първи покачиха цената си. От 1 лв. в края на август, вече минават 2 лв. Розовият се предлага по 2,20 – 2,50 за кг. Зелето се предлага по 1,20. Според редовни купувачи на тържището, зелето досега никога не е надминавало 1 лв. Това зеле още не е за каците, надяваме се за киселото да плащаме по лев за кг. Карфиолът струва поне двойно повече от зелето.

На пазара във Видин има както прекупвачи от зеленчуковите борси край Пловдив, така и местни производители. Градинарите слагат табели на щандовете откъде е продукцията им. Домашните зеленчуци вървят по-евтино и така държат по-ниска цената на доставените от юг.

Наред с търговията на видинския пазар вървят и разговори за рецепти за туршии. Всяка жена продавачка споделя своята, което кара купувачите да си тръгват освен с чушки и моркови и със задължителната зеленина – керевиз, магданоз, копър и др.  /kmeta.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук