ТV7 губи лиценза си заради тежки нарушения! Вижте какви абсурди се случват в телевизията на Цветан Василев!

2
1466

ТВ7 нарушава лицензията си вече 4 месеца, тъй като не излъчва собствена продукция и ощетява продуцентите на външни предавания, които непрекъснато повтаря, без да заплаща допълнителните излъчвания. За тези нарушения Съветът за електронни медии е в правото си да лиши ТВ7 от лицензия. Външните продуценти също трябва да търсят правата си чрез регулатора, като сезират за безкрайните повторения на стари записи.

Това установи проверка след консултации с регулаторния орган.

В СЕМ вече са установили, че телевизията на Цветан Василев е в тежко нарушение на правилата, по които трябва да работи и са написали писмо до ръководството ѝ с въпрос каква е причината за неспазването на лицензията, съобщи членът на регулатора Иво Атанасов. И допълни, че от телевизията с напълно спрени от Нова година насам оригинални продукции отговорили, че в най-скоро време ще възстановят програмната си схема. Не е ясно обаче как това би могло да се случи, при положение, че всички репортери, продуценти, водещи, оператори, както и външни продукции напуснаха медията и дори тя им дължи пари за месеци наред.

Според Атанасов  един месец в нарушение на ангажиментите, които всяка телевизия е поела, получавайки лицензия, е достатъчен, за да се премине към процедура по отнемането ѝ, а в случая скандалното своеволие се търпи много по-дълго.

Причината е, че за да се стигне до крайната мярка, все пак трябва да се премине през няколко процедури на наказания след получаването на становище за извършени нарушения от отдел „Монторинг“ в СЕМ. Тъй или иначе обаче ТВ7 е в нарушение вече 4 месеца и явно разчита на бюрократичното процедурно протакане, за да отложи неизбежния момент на отнемане на лиценза.

Въпреки това продуцентите на външни продукции могат веднага да потърсят правата си от медията за нерегламентирани повторения на предаванията им, като се обърнат нех само към съда, но и като сезират СЕМ. За да бъде наказана телевизията е достатъчно в договора с продуцентите да е отбелязано, че те държат правата върху предаванията и повторенията им, чиято бройка също трябва да е строго регламентирана, до края на текущата година или до изтичането на сключения договор. Телевизията би могла да е подписала договор и право върху предаванията за вечни времена, но експертите твърдят, че това рядко се случва. При всички случаи продуцентите могат да търсят правата си и по Закона за авторското право, обясниха експерти.

Подобен е и казусът с популярния шоумен и продуцент Къци Вапцаров, който е сред пострадалите от своеволията в частния тв канал. Стари записи на неговите предавания „Кой е по-по-най“ се въртят до безкрайност в ефира на въпросната телевизия и водещият се чуди как да защити правата си от скандалното посегателство.

„Не разбирам защо телевизия продължава да пълни ефира с вече излъчвани по няколко пъти програми. Не спират да пускат стари записи на мои предавания, въпреки че нямат право на това. Те обаче продължават да използват моя продукт и по този начин ми пречат да се развивам в други медии. Решен съм да се защитя“, заяви Къци Вапцаров, който вече се консултира с адвокати, за да предприеме адекватни мерки./ПИК

2 КОМЕНТАРИ

  1. Цветан Василев използваше ТВ7 като параван само, за да огажда на властта и да предоставя медийни протекции. Не помните ли как отразяваха протестите и обясняваха, че нямало нито един човек на тях като снимат в другата посока. После като му се развали джумбиша и използва телевизията, за да си създаде своя партия, която да прати във властта. Що пари се изпраха там. Бареков нали по 100-200 хил. лв. месечни заплати взимаше. После обясняваше, че уж сам от спестявания си бил финансирал партията. Всичко в тази телевизия беше само и само да се перат пари и да се постигат политически цели. Само за това Цветан Василев вече трябваше да лежи в затвора, а не да е на свобода и необезпокояван да си живурка само на няколко километра от столицата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук