Уж изчистиха историята с къщите за гости, но не съвсем

0
192

Защо след сума ти оставки на висши държавни чиновници само зам.-министър Насо Мафията си стои на поста?

Седмица след като скандалът с къщите за гости, финансирани с евросредства през ДФ „Земеделие“, премиерът Борисов беше готов да се раздели с всички „виновни“, а земеделското ведомство обяви, че е извършена „тотална чистка в ръководството на фонд „Земеделие“. Да, ама не, казваше навремето един популярен журналист. Има си един заместник-министър, минал кариерно доста време и все на апетитни постове във въпросния фонд, раздаващ въпросните пари, който и до днес си стои необезпокояван- Атанас Добрев или Насо Мафията, както го наричат софийските му връстници.

Насо Мафията остана недосегаем и при акцията на прокуратурата в ДФЗ в началото на лятото, когато бяха задържани шестима служители на фонда, а в последствие прокуратурата повдигна обвинения на петима от тях.

Припомняме, че Министерството на земеделието, заедно с ДФЗ, направи проверка на всички къщи за гости, финансирани с европари, които са в 5-годишния мониторингов период, и пусна един „кух“ списък (виж ТУК – http://www.dfz.bg/assets/10468/gosti.pdf), в който се покриха имената на собствениците на имотите, както и сумите, с които са се облагодетелствали от парите по оперативни програми.

Факт е, обаче, в схемата „къщи за тъщи“ са оплетени хора от всякакви политически кръгове и силови служби. Такъв хибриден екземпляр е и зам.-министър Атанас Добрев – син на висшата червена номенклатура Чавдар Добрев, но навлязъл в земеделския мениджмънт с лобиране през Тройната коалиция, ДАНС, ДПС и НФСБ на Валери Симеонов. Само десните протестъри ги няма в схемата, но тях никъде ги няма поради несъстоятелност.

Министерството на земеделието и Държавен фонд „Земеделие“ сами са отворили зейналите дупки в контрола на къщите за гости, като са приложили само санитарния минимум за контрол, изискван от Европейската комисия. „Европейският регламент, по който се прилага Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) казва, че задължително поне 5 години построеното с европейски средства трябва да се използва за това, за което са дадени парите. В регламента обаче пише, че държавата може да включи каквито и да било мерки за контрол, които не противоречат на европейското право, но трябва да гарантира, че може да ги изпълнява и са законни.

Така че контролът и мониторингът е в ръцете на държавата – т.е в ръцете на бившия земеделски министър Румен Порожанов и заместника му Атанас Добрев, които са подписали проектите за къщи за гости в предишното им качество на шефове на фонд „Земеделие“.
Порожанов заедно с още няколко души от министерството „жертва падна“, но заместникът му Атанас Добрев стои непоклатим.

Припомняме, че в началото на скандала земеделският министър Румен Порожанов обяви, че еврорегламентът го задължава да проверява 1% от проектите, за които текат въпросните 5 години, той обаче проверил 16% заради подадени сигнали за нередности. От изнесената статистика обаче става ясно, че са засечени нарушения в над 50% от проверените 120 от общо 746 къщи за гости. На 62 от проверените са наложени финансови корекции за 10 млн. лв., като за 32 проекта се изисква пълно възстановяване на субсидиите. Към днешна дата публичните данни показват, че са върнати 600 000 лева от собственици на къщи за гости, финансирани по европроекти.

Консултанти по европрограми са на мнение, че условията, по които са се одобрявали проектите по времето на Атанас Добрев и Румен Порожанов, са повече от скандални. Първо, ако правиш къщата за гости върху наета земя, ти се изисква договор за наем за 30 години, но според условията от ДФЗ се изисква да запазиш бизнеса не повече от 5 години?! Т.е. липсва всякаква симетрия в сроковете и това е направено умишлено от ръководството на ДФЗ, т.е. от Порожанов и Добрев. Второ, липсва всякакъв контрол – пак задължение на двамата, извършван е такъв само въз основа на сигнали.

Порожанов е управлявал на два пъти фонд „Земеделие“ – общо 4 години и 6 месеца. Първият му мандат е от 1 април 2011 г. до 28 август 2013 г., а вторият, при втория кабинет „Борисов“, от 30 ноември 2014 г. до 14 февруари 2017 г.

При неговото управление са менажирани три приема на проекти за къщи за гости. Първият е стартирал на 28 май 2010 г. от предшественика му Калина Илиева, но проектите са одобрени от Порожанов. Вторият прием е от 19 октомври 2011 г., като Порожанов го е пуснал и го е разплатил. Третият прием е от 26 април 2013 г. и Порожанов отново го е стартирал, а проектите са одобрени от Атанас Добрев и разплатени отново от Румен Порожанов.

За отбелязване е, че докато течаха проверките, Атанас Добрев не излезе нито в отпуск, нито подаде оставка като шефа си. Хора от Министерството са на мнение, че по този начин той може да е повлиял на разследването.

Затова логично се питаме, защо след като Порожанов си подаде оставката, не го последва и другият, подписвал заедно с него – Атанас Добрев? И защо се прави прокурорска проверка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук