Украйна може да се изправи срещу руски войски в Сирия

0
549

Украйна готви планове за възможно военно участие в борбата срещу „Ислямска държава“ в Сирия, което може да изправи украинските части срещу руските сили в Близкия изток, пише британският в. „Индипендънт“.

Очаква се документът с предложенията, изготвени от Министерството на отбраната, да бъдат обсъдени тази седмица по време на посещение на американския министър на отбраната Аштън Картър, като част от обиколката му за събиране на подкрепа в борбата срещу групировката. Според източници, запознати с текста на проекта, той хвърля светлина върху възможността украински части да се изправят срещу руски сили в Сирия.

„Подготвили сме диапазон от опции за нашата подкрепа срещу „Ислямска държава“, в това число в Сирия, която може да включва войски. Това може да доведе до възможни сблъсъци с руснаци“, посочва анонимен източник от украинското правителство. Украйна разполага с четири полка специални части и още едно поделение от своя Разузнавателен отдел за отбрана, което прави общо 7000 души.

Киев също така разполага с обучени въздушнодесантни войски, част от мобилизираната армия на страната, наброяваща 200 000 души, 40 000 от които се намират в източните й части, изправени срещу проруските бунтовници там. Въпреки това всяко изпращане на войски в Сирия би било спорен ход, както в Киев, където е необходим и парламентарен вот за подобно решение, така и в Европа. „Ще стана свидетел на много извивания на ръце в НАТО и в Брюксел“, коментира висшестоящ украински военен източник./пик

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук