Украйна с дипломатическа реакция заради знаме на Донецката република на Шипка

0
267

Украйна е изпратила протестна нота до българското външно министерство във връзка с присъствието на знаме на самообявилата се Донецка народна република по време на тържествените чествания в България, съобщи съветничката в посолството на Украйна в София Ана Тертичная

По-рано украинският посланик в София Микола Балтажи заяви, че е възмутен от появата на знамето на ДНР на тържествените прояви по случай 140-годишнината от Шипченската епопея и поиска провеждането на разследване. Припомняме, че кадър със знамето беше показан по време на прякото излъчване на честванията по Българската национална телевизия.

„Посолството изпрати нота в МВнР и искане да се проведе разследавне от страна на компетентните органи в България”, цитира Тертичная сайтът на телевизионния канал „112 Украйна”. Съветничката изрази надежда за сътрудничество с българската страна. Киев разчита, че инцидентът ще бъде разследван. Тертичная посочи, че българското МВнР е потвърдило зачитането на териториалната цялост на Украйна и е изтъкнало, че флагът на ДНР не е бил използван в официалната церемония.

„Посолството на Украйна разглежда това като груба провокация…и предприема мерки за дипломатическа реакция”, каза Тертичная.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук