Уловките на роуминга! Внимавайте с тези няколко неща, ако сте в чужбина! (ВИДЕО)

0
1233

Може ли да се наложи да плащаме повече, въпреки че роумингът значително поевтиня? За какво да внимаваме, когато сме в чужбина?

Вижте съветите на Богомил Николов, председател на асоциация „Активни потребители“! „Има „но“, даже няколко. На първо място това е срокът – времето – до 4 месеца можем да си говорим свободно. Ако утре отиваме да учим или работим в друга държава до четвъртия месец можем спокойно да приемаме обаждания. Телефонни номера, които са различни от 359  обаче знайте, че се водят международни и плащаме повече за тях“, каза експертът. „Данните.

При тях са заложени тавани на обема, които операторите могат да прилагат по тяхно желание. Аз не вярвам някой от нашите оператори да не ги приложи, като има такава възможност. Те се изчисляват на базата на месечната такса.

Например, ако ви е 20 лева месечната такса, трябва да го превърнете в евро, това е грубо казано 10, умножено по две и се разделя на 7,7 и какво получавате – 2 ГБ и малко. Това ще стигне за имейла или за социалната мрежа, но не може да разчитате на това количество за навигацията или за гледане на телевизия онлайн“, каза Николов.

„Пожене сме в ъгъла на Европа и около нас има много държави, които не са членове на ЕС, при тях разговорите остават много скъпи. Най-странното е, че ако се обадите от Пирот до София, ще ви струва толкова, колкото, ако звъннете от Мелбърн до София. Това за мен поне няма логика“, сподели експертът и добави, че е важно съседите ни да влязат бързо в ЕС. „Ако сме в пограничен район е добре да сменим настройката на телефона си на ръчна, защото телефонът ни така може да приеме обаждане в роуминг, но ние дори и да не разберем“, добави той.

„Трябва да се знае, че отпадането на роуминга не е завинаги и окончателно. Предвидена е възможност, ако оператор е понесъл големи икономически загуби, да започне отново да налага такива такси“, съобщи експертът.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук