Умря и последният северен бял носорог на Земята

0
1555

Последният мъжки северен бял носорог почина на 45-годишна възраст, след като през последните месеци здравето му се влоши доста, съобщиха грижещите се него специалисти.

Величественото животно на име Судан живееше в резервата Ол Пейета в Кения. Той е бил евтанизиран в понеделник, след като проблемите със здравето му, предизвикани от възрастта на носорога, се влошили значително. Възрастта на Судан се равнява на 90 човешки години. Той е бил лекуван за дегенеративни промени в мускулите и костите му, съчетани с тежки кожни рани. В последните 24 часа той не е бил в състояние да се изправи на крака и е страдал много.

След смъртта му от вида северен бял носорог остава само два екземпляра в света, но и двата са женски – негови дъщеря и внучка.

Теоретично, смъртта на Судан гарантира изчезването на този подвид носорог. Въпреки това учените са събрали генетичен материал от него и работят върху разработването на техники за ин витро оплождане за запазване на подвида.

Генетичен материал от Судан е събран и в понеделник, информираха природозащитници. Те се надяват да възродят северния бял носорог, използвайки съхранена сперма и яйцеклетки от двете останали женски.

Популацията на северния бял носорог в Уганда, Централноафриканската република, Судан и Чад до голяма степен беше заличена по време на наплива на бракониери през 70-те и 80-те години на миналия век, подхранвана от търсенето на рог от носорог в традиционната китайска медицина в Азия и за дръжки на ками в Йемен.

Последните останали представители на подвида – около 20-30 носорози в Демократична република Конго – бяха убити в края на 90-те и началото на 2000-те години, а към 2008 г. северният бял носорог вече беше смятан за изчезнал в дивата природа.

Четири способни да имат наследство носорози, два мъжки и два женски,бяха преместени от Зоологическата градина Двор Кралове в Чехия в Ол Пейета в Кения, като имаше надежда, че при условия, подобни на тяхното естествено местообитание, ще бъде стимулирано размножаването им.

Все пак, въпреки факта, че е имало съвокупления, не се стига до успешна бременност. По-нататъшните усилия за сношаване на мъжки южен бял носорог с женските северни – и по този начин запазване на някои от гените на северните бели носорози – също бяха неуспешни.

Другият мъжки носорог, Съни, почина от естествена смърт през октомври 2014 г.

/монитор

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук