Управителят на БНБ: Банковата система на България е стабилна

1
1218

Банковата система на страната е стабилна, показват резултатите от стрес тестовете на банките, обяви във видео обръщение управителят на БНБ Димитър Радев. По думите му това е едно от основните заключения на Управителния съвет от прегледа и стрес теста. Стана ясно, че има банки на които са отправени препоръки за повишаване на капитала.

Управителният съвет на БНБ прие резултатите от прегледа на качеството на активите и стрес теста на банките в България, обобщени от международната консултантска компания „Делойт“, обяви във видео обръщение управителят на БНБ Димитър Радев.

Три са основните изводи по думите на гуверньора на БНБ. Първият, че банковата система на страната е стабилна:

„Капиталовата адекватност на всяка една банка, след прегледа на качеството на нейните активи, остава над минималните регулаторни изисквания. Разбира се, индивидуалните данни варират спрямо посочените осреднени числа. В зависимост от това са изготвени мерки, които за някои банки предвиждат поддържане на съществуващите капиталови буфери, докато за други са насочени към увеличаване на капиталовите буфери и намаляване на рисковите експозиции“, посочва Радев.

Третият извод сочи, че: резултатите от прегледа не налагат публична подкрепа на банките с ресурси, финансирани от държавния бюджет. Мерките за поддържане и подобряване на капиталовата позиция на отделните банки са основани изцяло на пазарни решения и частни източници.

По думите на Радев постигнатите много високи финансови показатели на банките през първите шест месеца на тази година ги поставят в добра изходна позиция за изпълнение на мерките, набелязани в резултат на прегледа на качеството на активите и стрес теста./dariknews

1 коментар

  1. Радвам се, че няма драма с резултатие от срес тестовете на банките в страната ни. След източването на пирамидата КТБ е нормално всички да са притеснени за състоянието на банките в България, но ето че всичко е наред и няма място за притеснение.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук