Условна присъда за съдия, нарушил случайното разпределение на делата

0
1369
Judge gavel and books with scales on European Union flag background

Условна присъда от шест месеца с 3-годишен изпитателен срок получи съдия от Районен съд – Видин. Той е обвинен от звено „Антикорупция“ на Софийска градска прокуратура за престъпление по служба.

Съдийка е взела да разглежда искова молба, разпределена на неин колега. Целта й била да се облагодетелства свой приятел с 1000 лева, което и постигнала, извършвайки престъпление по служба.

Обвинителният акт на прокурор от Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП е от 19 февруари 2018 г. Софийският градски съд призна за виновна подсъдимата Анелия Рашева – съдия в Районен съд – Видин.

Тя е обвинена в това, че в периода от 20 март 2009 г. до 27 април 2009 г. във Видин в качеството си на съдия в Районен съд – Видин е нарушила служебните си задължения описани от Закона за съдебната власт. Заради това са настъпили значителни вредни последици . увредено е законосъобразното и нормалното протичане на съдопроизводството. Това е накърнило авторитета на съда и е намалило доверието на обществото във функционирането на съдебната система.

Съдия Рашева, в нарушение на служебните си задължения за случайния избор, е взела за разглеждане и решаване като съдия-докладчик искова молба, която е била разпределена на друг съдия – съдия-докладчик Даниел Димитров при Районен съд -Видин.

Ищец по молбата бил близък приятел на съдия Рашева, който преди това споделил с нея, че има да получава дадени от него пари на заем в размер на 1000 лева от друго лице, но при консултация с адвокати разбрал, че вземането му било погасено по давност.

Съдия Рашева предложила на приятеля си да му помогне, като започнала да му дава консултации за отправяне на нотариална покана, а в последствие и за изготвяне на искова молба до Районен съд – Видин. Обещала на приятеля си и да реши лично делото.

Тя казала как да бъде написана исковата молба и да бъде образувано гражданско дело. В нарушение на закона Рашева взела исковата молба, подменила протокола за случайно разпределение на делото и започнала да го разглежда. В периода на висящност на производството, синът на ответника по делото се разплатил с приятеля на Рашева, който поради това подал молба за прекратяване на производството и Рашева го прекратила.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук