Учените разкриха тайната на маските на шаманите

0
1747

Археолозите от Йоркския университет са пресъздали ритуалните маски на ловците събирачи, живели преди 11 000 години в Северна Европа, става ясно от статия в сп. PLOS One. Учените са използвали само древни инструменти (преди всичко кремъчни брадви), за да разберат по-добре оригиналната технология на изработване на шаманските калпаци.

Модели за тях са станали артефакти, открити на стоянката Стар Кар (ранен мезолит) в Северен Йоркшър. През ХХ век там са открити 24 такива ритуални маски.

Установено било, че за изработката на такава маска от череп на елен не е било необходимо толкова много време. Очевидно черепът е бил натъпкван с влажна глина и за четири часа е поставян върху жар, за да се размекнат костите, а кожата да падне. След това се отделяли долната челюст и костите на черепа.

Съмнение сред археолозите предизвикала процедурата по отделянето на рогата. По-скоро част от рогата била изпилвана още на първия етап от подготовката на маската (за да се намали нейната тежест).

Такива фрагменти може да служили като заготовки за изработка на накрайници на стрели и риболовни оръдия. След това, когато маската придобивала вехто състояние, от нея се отделяли останалите парчета от рога.

www.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук