Ученият Вил Мирзаянов обясни защо не са умрели Скрипал и дъщеря му

0
4317

Ученият Вил Мирзаянов, занимаващ се с изследване на нервно – паралатичното вещество Новичок, разкри защо бившият разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия не са загинали от въздействието на химичното вещество.

Той разказва това на страницата си във Фейсбук.

Съдейки по вида на флакона, който е бил използван от отровителите, вътре в него е имало част, в която се е намирало отровното вещество. По думите на Мирзаянов, преди разпръскването отровителите е трябвало да промушат централната тръбичка и няколко пъти да разтърсят флакона за пълното и бързо синтезиране на Новичок.

Ученият смята, че вероятно отровителите не са имали достатъчно време, за да може да бъде завършена химичната реакция, те са разтърсили флакона неправилно, температурата в деня на нападението е била по-ниска и това също е попречило на успешния край на самата химична реакция.

„Това е довело до създаването на ниска концентрация на Новичок във флакона. По този начин върху дръжката на вратата е била нанесена относително ниска, нелетална концентрация от Новичок и това е било и причината Скрипалови да не загинат“, отбелязва той.

По-рано се съобщаваше, че Солсбъри, където са били отровени бащата и дъщерята, е бил напълно изчистен от нервно – паралитичното вещество. По време на мащабна операция са били събрани хиляди образци.

Преди това посланикът на Великобритания в Русия Лори Бристоу заяви, че Скрипалови са живи, но не искат да общуват с представителите на родината си.

Превод БЛИЦ
Вижте най-добрите оферти за групово пазаруване

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук