Учени вещаят невиждани горещини и екстремно време заради изчезване на вид облаци

0
10121
Слоесто-купестите облаци ще започнат да изчезват заради увеличаващото се ниво на въглероден диоксид, а това ще доведе до рязко затопляне на Земята. Това сочи разработен от учени от Калифорнийския технологичен университет климатичен модел, предаде БГНЕС.

Съгласно модела, температурата на Земята може да достигне критично ниво заради изчезването на този вид облаци, защото всъщност тези облаци отразяват голяма част от слънчевите лъчи, които иначе биха стигали до земната повърхност и биха я нагрявали неизмеримо повече.

Ефектите от глобалното изменение на климата не се ограничават до екстремни климатични и природни бедствия. Променящият се климат е прич…

При определено превишаване на въглеродния диоксид в атмосферата, слоесто-купестите облаци ще станат нестабилни. Това ще провокира, както предполагат експертите, много по-висока температура на въздуха в близост до земната повърхност и стремително глобално затопляне. Това ще се случи при концентрация на въглероден диоксид от 1200 ppm (части на милион). Сега това ниво е 410 ppm. До опасното ниво ще се стигне още през следващия век.Междувременно, американски учени са проучили въздействието на климата върху трансформацията на потенциалната топлинна енергия в кинетична енергия на въздушните маси. Те са анализирали данните за измененията в атмосферата на средните ширини. Изследвани са показатели от последните 40 години на климатичните спътници.

Оказва се, че потенциалната енергия намалява с 1,5% на всеки десет години. Ако тази тенденция продължи, процесът ще доведе до рязко отслабване на циклоните, действащи в умерените ширини. В резултат на това ще се намали преносът на топлина от юг на север, ще се увеличат проливните дъждове и бури, ще има повече горещи дни, в които няма вятър.Американските експерти възнамеряват да направят по-подробни прогнози за всеки континент на Земята. Това ще помогне на местните жители и властите ефективно да се подготвят за началото на „новото“ лято. /actualno.com/

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук