Учени откриха молекула, способна да убие раков тумор

0
1362

Изследователи от Берлинския институт по имунология разбраха как може да бъде спряно разпространението на рак, съобщава списание Nature.

В Т-клетките на имунната система учените откриха молекула, която стеснява кръвоносните съдове около тумора. Поради това в него спират да постъпват кислород и подхранващи го вещества и той се „задушава“.

Способността на T-клетките от имунната система на човека да унищожават ракови клетки е известна отдавна и се използва при терапия на ранни стадии на рак или при видове ракови заболявания, при които не се образуват тумори – като например рак на кръвта.

Но при вече формирали се тумори Т-клетките не могат да спрат развитието на болестта.

Сега екип под ръководството на доктор Томас Камертьонс смята, че е направил пробив в разбирането на ролята на интерферон гама молекулите (IFN-y), произвеждани от Т-клетките.

„IFN-y е едно от най-мощните оръжия в арсенала на Т-клетките“, казва д-р Камертьонс. А неговият колега професор Томас Бланкенщайн добавя, че протеинът TNF, също произвеждан от Т-клетките, в комбинация с IFN-y създават силен тандем, с който имунната система да атакува раковите образувания.

Учените смятат, че е възможно откритието на да позволи лечението на рака и на по-късни стадии от развитието му.

Междувременно изследователи от британския геномен Институт Сенгър откриха 23 гена, които регулират разпространението на тумора. Те смятат, че един от тези гени под въздействието на медикаменти може да спре метастазите.

Става дума за гена Spns2. При „изключването“ на този ген у мишките с рак на кожата броят на метастазите е намалял 4 пъти.

Източник: БГНЕС

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук