Учени разкриха голяма опасност за…

0
351

Голяма опасност е надвиснала над Земята. Учени са установили, че в радиационните полюси на планетата ни се появяват високоенергийни електрони вследствие на космическите лъчи, които възникват при взрив на свръхнова, пише „Лента“.

До това откритие са стигнали експерти, работещи в университета в Колорадо. Радиационният пояс Ван Алък, който представлява тороид, обгръщащ Земята, е открит през 1958 година. Въпросният тороид е съставен от два пояси – вътрешен и външен. В тях се натрупват и задържат частици с електрически заряд, които проникват в магнитосферата ни.

След продължителни изследвания се установи, че космически лъчи, съставени предимно от протони и атомни ядра, проникват в земната атмосфера и се сблъскват с атоми. Това от своя страна води до образуването на електрони, които се улавят от магнитните полета на Земята.

Космическите лъчи се движат с много голяма скорост, а техни източници са свръхновите и неутронните звезди. Здравето на хората може да бъде значително увредено, ако те бъдат изложени продължително на въздействието на въпросните лъчи.

Blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук