Факти и мистерии от величествената Амазонска джунгла, която се унищожава в невиждани по размерите си пожари

0
2963

Джунглата около река Амазонка в последните дни влезе в новините по доста неприятен повод. Безкрайните зелени гори се унищожават в невиждани по размерите си пожари, за които и правителството на Бразилия призна, че не може да овладее.

Тези новини са изключително тъжни, тъй като Амазония е белият дроб на света, дом на изключителни животински и растителни видове, както и на непокътнати от цивилизацията местни племена.

Пожарът е толкова голям, че вече се вижда от космоса. Без капка колебание можем да кажем, че загубата на всеки сантиметър от Амазония е загуба за цялото човечество.

Има много удивителни факти за Амазония, които със сигурност ще ви изненадат. Тя е една от най-големите дъждовни гори в света. Простира се от най-северните и северозападни части на Южна Америка до централните и южни райони на континета.

На света няма друга такава еко система. Поради факта, че е толкова голяма и сравнително слабо изследвана, има още много какво да се научи за нея.

Ето няколко слабоизвестни факта за Амазония:

10. Дъждовната гора е намалила размера си значително

Преди няколко века е имало период, когато Амазония е била много по-голяма, отколкото я познаваме днес. С други думи, от пълния си размер гората се е свила значително през последните векове и десетилетия.

В наши дни това се дължи до голяма степен на обезлесяването. Въпреки това е удивително колко много от нея все още е непокътната. Предстои да разберем до каква степен това ще се запази след невиждания пожар, който бушува там.

9. Река Амазонка е една от най-големите в света, а откъде извира все още е мистерия

От всички реки по света Амазонка е една от най-дългите. Тя тече в продължение на 6400 км и тръгва от сърцето на джунглата, минава през подножията на Андите, а нейният басейн е една от най-големите екосистеми в света.

Без съмнение тя е една от най-красивите и пленителни реки на планетата. Тя носи огромно количество вода в Атлантическия океан.

Изворът на реката, откъдето идва и най-голямото количество вода, все още не е открит. Това е загадка за учените от целия свят. Няколко картографи са успели да направят карта на района, но установили единствено, че изворът се применя, „мести“ се, а наличието на няколко извора затруднява още повече търсенето.

8. В джунглата не живеят високи хора

Според градските легенди, местните жители от Амазонската джунгла са много високи. Това не е вярно.

Наистина има много туземни хора, живеещи в джунглата и околните райони. Но те са високи колкото всички останали.

Идеята, че има специална „амазонска раса“, чийто представители са изключително високи, идва от популярни комикси и от медиите.

През 1970 години германски археолози открили огромна бедрена кост, за която се смятало, че принадлежи на гигант от Амазония. По-късно станало ясно, че тя е от праисторически гигантски носорог или мастодонт.

7. Амазония е най-голямата дъждовна гора в света и се наторява от пясъци от пустинята Сахара

Гората се простира на огромна площ в Южна Америка, обхващаща 5,5 млн. кв. км.

Това, обаче, е само каквото е останало от нея в наши дни (преди пожарите), а не първоначалната площ на джунглата. Трудно е да се определи размерът на „оригиналната“ джунгла, но се смята, че тя е била на около 7 млн. кв. км.

Счита се, че джунглата „се е родила“ преди 50 до 35 млн. години.

Още по-невероятно е, че пустинята Сахара е отговорна за наторяването на дъждовната гора. Прахът от Северен Чад достига с вятъра до Амазония. Според НАСА, от Сахара пристигат приблизително 182 млн. тона прахови частици.

Прахът съдържа фосфор, който помага за растежа на растеният и дърветата. Количеството фосфор, което се отмива от река Амазонка, е точно толкова, колкото идва от Сахарската пустиня.

6. В сърцето на Амазония има голям град на име Манаус

В джунглата можете да открието изненадващо голям град на име Манаус. Историята му датира от колониалната епоха, когато е било построено укрепление от португалците за защите от враговете. Градът е бил център за търговия на земеделски стоки от района.

Днес Манаус е столица на бразилския щат Амазонас, който също е изграден като отправна точка и място за търговия през колониалната ера. Той е един от най-гъстонаселените градове в щата.

Съществуването му започва през 1669 година, а в град се превръща през 1832 година. Името му произтича от местните хора манаос.

Въпреки местоположението си във вътрешността на джунглата, в самия град има много малко зеленина и растителност.

Разположен е на вливането на реките Рио Негро и Солимоес и е най-важното и голямо пристанище по поречието на река Амазонка.

5. Макао – едни от най-цветните и интересни видове папагали, са открити тук

Макао са изключително популярни сред любителите на птиците. Те са едни от най-големите видове папагали и живеят доста дълго.

Цветните им пера, игривата им природа и склонност да имитират звуци ги правят предпочитани за домашни любимци.

Папгалите могат да се видят в Амазония, както и близките райони в Латинска Америка и Карибските острови.

Любопитен факт за макао е, че те ядат храна, съдържаща токсични вещества, и са способни да я преработят. За да неутрализират токсините, те ядат глина от речните брегове. Такова поведение – яденето на глина, не се забелязва у папагалите извън Западна Амазония.

4. Пирамиди и древни селища дълбоко в джунглата

Дъждовната гора не е само огромна и неизследвана територия.

Имало е периоди в миналото, когато из целия регион са съществували огромни империи. Дори и днес много части на Амазония са населени с коренни жители от най-различни племена.

По времето на Империята на инките са били построени големи конструкции като пирамиди, например. Предполага се, че в наши дни има много такива места, които още не са открити.

Освен пирамиди, няколко странни геометрични фигури озадачават сериозно учените. Снимки на НАСА, направени през 1999 година в Басейна на Амазонка, показват, че на повърхността има над 200 геометрични фигури.

Предположенията за възникването им варират – от могъща мистериозна цивилизация до творение на извънземни. Мнозина изследователи нагазват дълбоко в джунглата в търсене на отговори.

3. Из цялата джунгла има голямо количество природни ресурси

Амазония не е известна само заради дърветата и горските пейзажи. Гората е изключително богата на природни ресурси – желязо, нефт, злато, газ и т.н.

За съжаление извличането им е много трудно по няколко причини. Най-важната е, че то би увредило екосистемата. Просто казано, добиването на ресурсите означава унищожаване на джунглата.

Въпреки това в наши дни на много места има миньори и се правят сондажи.

2. Амазония се простира на територията на много държави

Дъждовната гора се намира на територията на няколко държави в Южна Америка.

Конкретно Амазонската дъждовна гора е разположена в 9 държави. Сред тях са Венецуела, Колумбия, Суринам, Перу, Еквадор, Бразилия, Боливия.

Това е и дъждовната гора с най-разнообразна екосистема. Биоразнообразието е огромно и доста сложно.

1. Най-голямата ѝ част се намира в Бразилия

На територията на Бразилия се намира най-голямата част от Амазония – около 60%. Останалите 40% са разпределени между Еквадор, Перу, Боливия и др.

Това разпределение е на площта на джунглата към 2019 година. Както знаем, в миналото тя е била много по-голяма.

В заключение, Амазония е един от най-красивите региони на планетата. С нейното биоразнообразие, пейзажи и всичко останало, тази част на света спокойно може да бъде наречена шедьовър на природата.

Затова всички следим с тревога новините за бедствието, което я опустошава в момента.

pochivka.blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук