Фитнес гривна мери крачките на носорог от изкуствената савана на „Дисни уърлд“

0
105
Нов фитнес ентусиаст се присъедини към редиците на поддръжниците на здравословния начин на живот, които всеки ден проследяват броя стъпки със специални устройства. Хелън обаче не е човек, а 30-годишен бял носорог от „Дисни уърлд“ край Орландо, Флорида, съобщи Асошиейтед прес.

Хелън се появи в саваната на атракциона „Килиманджаро Сафари“ в тематичния парк „Анимъл кингдъм“ с фитнес устройството, което мери крачките ѝ през целия ден.

Целта е да се съберат данни за броя стъпки, които носорогът прави всеки ден, независимо дали ходи или тича, както и да стане ясно коя част от изкуствената савана предпочита най-много. Устройството, което има акселерометър и GPS, е поставено върху глезена на Хелън.

Данните от гривната ще бъдат анализирани от две дузини други организации, които участват в мащабен изследователски проект, изучаващ най-добрите възможности за грижа за носорози в съоръжения, каза Скот Теръл, ветеринарен лекар и директор на центъра за научни операции към парковете „Дисни уърлд“.

„С това изследване и тази технология можем да се съсредоточим върху физическата активност на носорозите, като компонент от тяхното здраве и благополучие“, каза още Теръл.

Устройството се състои от колан с малка торбичка, с прикрепена към него електроника. В началото гледачите на Хелън го поставяли за ограничен период от време, за да може тя да свикне с него, а след това удължавали периода.

Ако Хелън продължи да се чувства удобно с устройството, което ще бъде сваляно през нощта, още няколко от останалите девет бели носорози ще носят устройства в изкуствената савана на „Дисни уърлд“.

Около 27 000 носорози живеят в природата, предимно в национални паркове и резервати. Три вида – черен, явански и суматрански, са сред застрашените от изчезване заради бракониерство, сочат данни на Световния фонд за дивата природа.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук