Фолк – дивата Алекса специално за читателите на Дейли Прес: В България има бъдеще за младите хора, но трябва да се потрудим, за да успеем!

0
1710

Интервю на Стоян Цветков

12899947_10206660214328928_498847101_n

Здравей, Алекса. Как се приема новата ти песен „Ще те сменя“ ?
За мое щастие най-новата ми песен „Ще те сменя“ се приема изключително добре от публиката.
Получих много поздравления за песента и видеоклипа.
Много фенове ми казват, че са очаквали от мен точно такава песен и според тях това е моят стил.
За един млад изпълнител като мен одобрението на публиката е много важна.
Моята музикална компания „Ара мюзик“ са част от този проект и искам да им благодаря, че за пореден път работехме като истински екип.
Сигурна съм, че всеки следващ проект ще става още по-добър.

Ще има ли дует от Алекса до края на годината ?
Имам идеи за интересни колаборации. Нямам търпение проектът да стане реалност.

Казват, че си новаторка на музикалната сцена, това така ли е?
–  Радвам се, че оценяват моите проекти като новаторство. Това само може да ме ласкае. Всички забелязваме, че през последните години няма разлика в песните и клиповете, които се правят в музикалния бранш в България. Бих казала, че моят продуцент г-н Виктор Касъмов е успял да ме усети правилно какъв тип артист трябва да бъда. За всичките ми проекти успяхме да покажем на публиката моите отличителни черти като нов артист.

Медии писаха, че си следващата Емануела. Защо те оприличават на нея и мислиш ли, че са прави?
– От много хора вече чувам за визуална ми прилика с Емануела. Аз лично не откривам такава, защото смятам, че имам свое излъчване и харизма. Емануела стана известен артист в „Ара мюзик“, надявам се и аз да стана такъв с помощта на музикална компания „Ара мюзик“.

Една от песнитете ти е етно-хаус стил „Не вдигай шум“, а не поп-фолк. За кого и защо я направи. Не се ли слуша в България само поп-фолк?
– С етно хаус проекта, който излезе в два варианта на български и английски език, показах дух на експериментатор и желание да съм по-различна. Исках да покажа на публиката, че не съм типичната поп-фолк певица и искам да им давам и представям най-доброто от световната музика. В последната година етно-хаус стила е един от най-популярните в Европа. Много поласкана съм от холандския DJ Nick Monthon, който прави ремиксите на Гуен Стефани. Той ми изпрати лични поздравления за проекта и ми отправи покана за съвместен проект в бъдеще.

В последната си песен „Ще те сменя“ отново си изключително различна и провокативна. Разкажи за идеята на клипа.
– Песента се роди след преживяна от мен силна любовна емоция. Цялостната идея за клипа е на режисьора Bashmotion. Разбра ме още от първия път как си представям видеото и го реализира по най-добрия начин. Той има нестандартно виждане за своите проекти и по това си приличаме, за това избрах да работя с него. Клипът е пълен със символика, обвързан с текста на песента, а аз влизам в образа на „Фаталната жена“, която извършва канибалски ритуал за отмъщение на бившия си мъж. И този път в проекта  „Ще те сменя“ се преплита древното ТАБУ– канибализмът. Във видеото пия човешки мозък, режат се вени и променям правилата на играта в шах игра. Преплита се и древното ТАБУ за канабализма. Смята се, че канибализма е свещенодействие, позволяващо на хората да се сдобият с божествени сили и могъщество  чрез пренасянето на жертви. Този мит успяхме да преразкажем  по модерен начин в „Ще те сменя“.
Имаш ли си хоби?12919146_10206660214288927_563034709_n
– Много обичам да рисувам. Даже като малка се занимавах сериозно с рисуване и съм участвала в изложби. Но в един момент трябваше да избера между музиката и рисуването. В последно време имам ново хоби, което много ме зарежда. Запалих се по конната езда. Беше ме страх, но след първия урок се влюбих в конете и спорта.  Чела съм много за ползата от общуването с коне – и за психиката, и за физиката на човек. Надявам се и у нас да имам време за езда и да почувствам неподправената емоция при срещата с тези животни.

Има ли бъдеще за младите изпълнители в България?
– Разбира се, че има бъдеще в младите изпълнители. По принцип в България има бъдеще за младите хора, но трябва да се потрудим за да успеем. Трябва младите да повярваме и че в България можеш да се развиеш и да бъдеш щастлив.

 

Знаем че имаш три кучета. Какво мислиш за насилието върху животни и за последния случай с завързаното куче за кола?
Разбира се, че съм против. Аз изключително много обичам животните, даже имам две страхотни мини йоркшета и когато видя насилие, не ми е приятно. Сигурно ще реагирам много лошо, ако видя някой да тормози моите кученца. И то има душичка, разбира всичко и чувства всичко. Само където не може да говори и да си каже мъката. Това, че не могат да говорят, не значи, че не изпитват болка. Не разбирам хората, на които им доставя удоволствие да тормозят животните. Това за мен е болестно състояние и избиване на комплекси. Трябва и в България да има закони, които да защитават животните.
Определено съм „за“ да има Зоо полиция. Животните също са живи същества и имат своето право да бъдат зачитани и пазени от злонамерени хора. Присъединявам се към всички, които искат да има Зоо полиция и да има орган, който да защитава животните. Трябва да има нормално отношение към всяка жива душичка. Не е нормално да приемаме това насилие като нещо нормално. Надявам се държавата да вземе мерки в най-скоро време.

За теб се изписаха много неща, свързваха те с най-различни бизнесмени и политици. Притесняваш ли се от това?
Както добре знаем, не всичко, което се пише в медиите е вярно. На ясно съм, че когато си публична личност е неизбежно да се пишат верни и неверни неща. Това не ме притеснява.12903924_10206660214248926_1970874777_o

Коя ти е любимата балканска певица?
Харесвам много Цеца. За мен тя е изключителна певица и професионалист. Това си личи и от двата концерта, които направи през последните години. Изключтелна жена и много харизматична. Гласът й за мен е един от най-добрите на балканите. Обожавам нейното творчество.

Смени цвета на косата си. Това знак за нов мъж в живота ли е?
Смених цвета на косата си, защото имах нужда от промяна за себа си и за животам който ми предстои. Когато една жена си променя цвета на косата не е само заради мъж, а и заради ново и чисто начало в живота. Смяната на цвета е и заради новите ми проекти, които подготвям. В тях ще съм изцяло в нова светлина, отново ще бъде много различна. Моите фенове харесват точна тази черта в мен, че винаги съм много различна. Няма да изневеря на стила си и този път.

Често виждаме общи снимки с колежката ти Ванеса, приятелство или общ бъдещ проект ви свързва?
Ванеса е моя колежка и близка приятелка. Да, така е, много често прекарваме времето си заедно. Обичам компанията на Ванеса, защото имаме много общи теми и черти от характерите, които ни сближиха. През свободното си време сме заедно и се забавляваме много.

За сега не работим по съвместен проект, но не се знае в бъдеще.

Има ли между вас двете конкуренция?

Не, няма конкуренция между нас с Ванеса. Двете сме с много различни образни, харакетири, музика и визия. Всяка от нас си следва професионалния път. По-скоро и двете се радваме една на друга на успехите. Работим в една музикална компания и това сни сплотява, колкото сме отделни изпълнители, толкова сме и екип.12910753_10206660214088922_1750821000_n
Знаем че турската публика те харесва много. Според теб на какво се дължи това?
Турската публика обича певците да бъдат емоционални, може би за това ме харесват. Когато съм на участие предавам цялата си емоция на публиката, пея и танцувам, много. Имала съм незабравими участия в Турция и харесвам публиката, там. Те умеят да се забавляват и се радват на музиката, която изпълняваме.

Кое е по-важно за теб сега, любовта или музиката?
В момента за мен няма по-важно от музикалната ми кариера. През целия си живот до сега съм се борила да бъда, където съм сега. Не мога да се откажа точно сега от кариерата ми. Целият ми живот е посветен на нея и съм амбицирана през следващите години да постигна целите си. За любовта няма определено време, любовта винаги я има под различни форми. Любовта е една от музите за нашата музика. Лично за себе си мога да кажа, че трудно допускам някой до себе си и трудно се влюбвам.

Една поп-фолк певица може ли да бъде истински щастлива и да има всичко, любов и кариера?

Може, но само ако любовта е истинка. Когато обичаш и те обичат истински може да имаш любов и кариера. Ще имаш сили, ще работиш, ще имаш доверие, ще правиш компромиси, ще подкрепяш и ще обичаш без граници в името на любовта. Надявам се някой ден да срещна точно такъв човек в живота ми и да имам и двете. Вярвам, че ще стане някой ден.

 

 

 

Ти си една от най-провокативните български певици, това учи ли се или го носиш вътре в себе си?

Нося го вътре в себе си и за това ми се получава. Разбира се, за крайния резултат са нужни и много работа и репетиции, съчетано с талант нещата се получават. Рецептата е да си отдаден на работата си, останалото е 99% труд и 1% талант.

Защо все още българска певица не е пробила в Европа и света. Според теб каква е причината?
Причината е търпение, много работа и амбиция. Все нещо от трите липсва на нашите изпълнители. Но мисля че много скоро и това време ще дойде и то от нас младите изпълнители. Мога да кажа, че ние от новото поколение изпълнители сме много нахъсани за успехи, а и започнахме да работим с чуждестранни композитори и екипи, с които сме една стъпка напред до световната музикална сцена. Ще работим много за да бъдем един ден там.

След като стана популярна личност промени ли се отношението на хората към теб?

Не мисля че се е променило отношението на хората към мен, както и моето към тях не се е променило. Разбира се, говоря за близките ми хора. За останалите хора, забелязвам по-различно отношение, но в добрия смисъл. Радвам се, че хората се радвам и оценяват работата ми положително.

В този момент кои са твоите най-близки хора?
Моите най-близки хора се броят на едната ми ръка. Малко са, но са качествени. На тях мога да споделя всичко, без притеснения. В днешно време е важно човек да има няколко верни приятели. Щастливка съм, че имам такива приятели, защото виждам, че в днешно време вече не е много често срещано явление.

Каква песен мечтаеш да изпееш?
Мечтая да изпея една красива балада с истински текст. Песен, която докосва душите на хората. Също така мечтая да изпея песен, която да стане хит на Балканите, а след това и в света. Мечтая си музиката ми да бъде чута в целия свят.

Има ли неща от живота, които искаш да изтриеш от миналото си?12900223_10206660214368929_2058965724_n
Не искам нищо да изтрия от миналото си. Вярвам, че всичко в моя живот се е случило с някаква причина за добро или лошо. Всяка една ситуация ме е направила по-силна. Човек се учи цял живот от хубавите и лоши неща в живота си. Пък, ако няма лоши неща не можем да оценим хубавите. Мога да кажа, че в момента съм щастлива, защото мога да оценя хубавите неща.

Коя твоя колежка от поп-фолк бранша харесваш?
Уважавам всяка една моя колежка. Оценявам труда на всяка една от тях, защото знам какво е да работиш в българския шоу бизнес. Може би, колежка, която е близо до моята същност е Андреа. Харесвам нейното творчество и начин на поднасяне на музиката й. Винаги е много различна, модерна и провокативна. Тя има нюх и хваща най-модерната вълна.

Влюбена ли си?
Не съм влюбена. Очаквам да се влюбя и се надявам да е скоро, но искам да бъда истински влюбена.

Какво струва да бъдеш певица в България? Каква е цената на славата?
Много голяма и скъпа е цената да бъдеш изпълнител в България и не само. В чужбина също е така. Това е професия, която изисква много лични и финансови саможертви и не е за всеки. Трябва да имаш много желание и голяма психика за да оцелееш. Когато си публична личност почти нямаш личен живот, нормална връзка. Постоянно сме ангажирани с пътувания, репетиции, срещаме се с много хора. Важното е човек да вярва в себе си и да е сигурен, че това е правилния избор за него.

 

Защо избра музикална компания „Ара мюзик“?
Избрах да бъда изпълнител на „Ара мюзик“, защото за мен това е компанията, която знае как се работи с млади изпълнители. Целият екип на компаията са изключителни професионалисти и са създали много звезди през последните 20 години. Мисля, че за две години с Ара мюзик направихме три прекрасни проекта „Помни ми думата“, „Не вдигай шум“/ “Feel so good” и „Ще те сменя“. В момента подготвяме още два нови проекта, които според мен ще надминат по успех предишните ми проекти.12919199_10206660217649011_1007091675_n

С кой изпълнител от „Ара мюзик“ би искала да направиш дует?
С всички мои колеги от „Ара мюзик“ съм в прекрасни отношения. Бих направила дует с всеки един от тях. Дуетът зависи от стила на песента и кой би могъл най-добре да пасне на него. Нека този отговор остане за изненада за всички фенове на нашата музика.

 

 

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук