Фреди Меркюри бил умишлено заразен със СПИН

0
2091

Болестта и смъртта на Фреди Меркюри са обвити от мрачна и доста подозрителна тайна. Дори Питър Хоуген в предговора към книгата си за „Куин” предпазливо казва: „Фреди Меркюри умира от бронхопневмония, причинена от СПИН. Въпреки това, ние не можем с абсолютна точност да твърдим, че причината за смъртта му са били излишествата, присъщи на стила му на живот. Ние не знаем точно кога Фреди се заразява с ХИВ, както и начина, по който е станало заразяването – по полов или по не полов път. Но веднага след това, като че ли уплашен от собствената си дързост, Хоуген бърза да заяви: „… но това не е толкова важно”, и променя темата на разговора…

Защо? Всъщност, това е много важно – защото зад отговора на този въпрос стои съсипаната репутация на един честен човек! Хоуген е прав – нищо не може да се твърди с точност поради пълна липса на информация по темата.

Фреди Меркюри не е единствената знаменитост, която умира от СПИН, но обстоятелствата, свързани със заболяването и смъртта му, все още остават скрити за обществеността.

За всеки известен човек, който е починал при подобни обстоятелства, може да научите всичко: датата на диагнозата – година, месец и ден, името на лекаря, съобщил ужасната новина, номера и името на болницата, в която това се е случило, приблизителната дата, когато е бил заразен даденият човек с HIV-инфекция, как и къде е бил лекуван, в кои държавни болници и клиники е лежал, какво лекарство му е било предписано и какви процедури е преминал, как е протекла болестта, името на лекуващия лекар или лекари и т.н. Можете да разберете това за всеки – с изключение на Меркюри.

Мери Остин, която засиява винаги, когато трябва да се говори за гей партньорите на Фреди, мълчи като риба, когато стане въпрос за това, кога е бил заразен с ХИВ. В интервю тя казва, че Фреди живее с вируса на ХИВ в продължение най-малко на седем години – т.е., поне от 1984 г. И тя лъже – защото HIV-инфектираният Фреди не можеше да прави по 70 концерта на година и да пее, ако е бил тогава толкова болен.

А вторият „велик посветен”, Джим Хътън, посочва съвсем различна дата – април 1987 г. В резултат на това много от биографите на Меркюри пишат, че „никой не знае това със сигурност” – защото сме изправени пред класически провал на свидетелски показания, които си противоречат напълно.

Анализът на материалите по тази тема води до много разочароващо заключение – информацията за болестта и смъртта на Фреди Меркюри е засекретена. Дори и сега, много години след смъртта му. През май 1987 г. таблоидът „Сън” публикува вече известното на всички скандално интервю с Пол Прентър, в което Меркюри е представен като организатор на кокаинови партита и сексуални оргии, активен гей, преспал със стотици мъже.

След време в пресата излиза и скандалното интервю с Фреди Меркюри, в което той много откровено говори за проблема си със СПИН, за личния си живот: „СПИН-ът напълно промени моя поглед върху нещата. Преди това водех много развратен живот, а сега си стоя вкъщи, не ходя никъде… Мисля, че всеки, който е имал безразборни сексуални връзки, трябва да си направи тест за носителство на вируса… Аз се изследвах – чист съм…”

Веднага след като излиза броят на вестника с публикацията, в редакцията се обажда много ядосан Фреди Меркюри и настоява за извинение и опровержение на изнесеното в интервюто. Интервюто наистина е било дадено от Фреди за вестника, но в него той разказвал за творческите си планове за бъдещето, малко – за личния си живот, но не е споделял нищо за разврат и за СПИН, нито за медицинскиизследвания.

Редакторът се извинил на певеца и обещал да разследва случилото се – но така и не било публикувано опровержение, нещо повече – това фалшиво интервю сега се мъдри във всички книги за Фреди Меркюри и „Куин”.


05_Freddi6.jpg
Кръгът се затваря

По всичко изглежда, че кръгът се затваря. И сега може да се изтъкне предварителната версия за това къде и кога Фреди Меркюри е бил заразен с вируса на СПИН. Това се случва през септември 1986 г., в лондонската болница „Харли Стрийт”. И случилото се не е лекарска грешка или небрежност, а внимателно планирано поръчково убийство. В противен случай вестник „Сън” нямаше как да научи за него толкова бързо, Фреди нямаше да е единствената жертва, а мащабът на скандала трудно можеше да се предвиди.

През 80-90-те години целият свят беше залят от вълната на масово инфектиране със СПИН в лечебните заведения. Но във всеки такъв случай инфекцията бързо се идентифицираше, откриваха се виновниците, а медиите вдигаха скандал. Имаше и отделни случаи на инфекция (например през 1991 г. светът беше шокиран от трагедията на американска студентка, заразена със СПИН в кабинета на зъболекаря), но такива случаи бързо се идентифицираха.

Убийците на Меркюри намират начин, който да им осигури освобождаване от всички възможни подозрения. Смъртта на Меркюри не предизвиква никакви слухове и разговори. Нито един от най-смелите таблоиди не публикувана дори една- единствена, напълно изсмукана от пръстите, алтернативна версия за смъртта му. След всичко, което се говореше за Фреди, смъртта му изглеждаше нормален, логически завършек на един разпуснат живот. Всъщност, от какво може да умре главният гей на Англия, който имаше стотици партньори от мъжки пол?
Сега стотици милиони хора по целия свят обсъждат разпътния му живот, хомосексуалността му, измислените му пороци, а името му се превърна в символ на абсолютната поквара …

Милена ВАСИЛЕВА,БЛИЦ

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук