Халил Летифов каза Орешарски ли е кандидатът на ДПС за президент

0
2652

Очакването на партията е по-скоро да има собствена кандидатура, каза още бившият депутат

На въпрос съществува ли възможност партията да подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков, Летифов заяви, че това решение е в компетенцията на Оперативното бюро и на Централния съвет.

„Очакването на партията е по-скоро да има собствена кандидатура. За подкрепа на този етап все още не може да се говори. Личното ми мнение е, че проф. Герджиков е достоен човек”, каза още той.

„Миналия септември, при откриването на есенната сесия на 44-ото Народно събрание, имахме нарочна декларация, където г-н Карадайъ поиска да се оттеглят както президентът, така и премиерът, защото и двамата са част от проблема. Година по-късно виждаме, че политическата криза се задълбочава.

Предупреждението ни тогава е знак днес. Мисля, че тогава дадохме ясна оценка за президента”, добави той.

Що се отнася до това кого би подкрепила партията на втори тур – Радев или Герджиков, Летифов заяви, че ако се стигне до избор, ДПС ще търси президент, който да е обединител на нацията. „На Герджиков му предстои да убеди всички в това. Радев продължава да убеждава обществото, че не е обединител”, подчерта Летифов.

„Орешарски получи подкрепата ни на първи тур на миналите президентски избори. Той има своите качества и ние намерихме достатъчно качества, за да бъде подкрепен.

Той отново е същият човек, но името му не е коментирано, поне аз нямам такава информация”, добави бившият депутат.

По повод условието, което постави новият проект на бившите служебни министри Асен Василев и Кирил Петков към ДПС, той отбеляза, че е интересно, че „Продължаваме промяната” продължават да поставят разделителни линии и да правят внушения по отношение на Делян Пеевски.

„Тези внушения започнаха от първия ден и продължават и до ден днешен. Твърдо сме решени да отговаряме на тях, защото изграждат публични внушения, която не отговарят на действителността.

Писали сме писма до различни институции, не сме получили нито едно потвърждение.

Г-н Пеевски е предприел през своите адвокати действия, за да защити името си. Ние сме предприели действия до българските власти, които прилагат санкциите на българска територия.

Писали сме писма до БНБ, до съответните министерства, за да получим конкретика по тези казуси, на какво основание се правят тези списъци. Не сме получили основателен отговор.

Очакваме да получим конкретни факти и данни. Според Конституцията всеки е невинен до доказване на противното. След като има обвинение и списък, трябва да има и конкретни данни”, заяви още Летифов.

blitz.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук