Хаос по английските летища и стотици отменени полети

0
88

Заради рекорден брой заразени с коронавирус след премахване на мерките

Великобритания, която още преди месец отмени всички коронавирусни мерки, в момента се бори с последиците от рекорден брой заразени. Заради липса на персонал на някои от английските летища се стигна до хаос, а стотици полети са отменени.

Най-засегнати са компаниите “Изи Джет” и “Бритиш Еъруейз”. Първата анулира 62 свои маршрута в понеделник и около 60 във вторник. Неин представител каза пред Би Би Си, че отсъствието на служители в момента е двойно повече от нормалното заради заразяване с коронавирус и няма как да се справят с резервните екипажи, които имат. Освен това очакват проблемът да продължи и затова са решили превантивно да отменят някои от своите полети.

Проверка на “24 часа” показа, че сред тях до момента няма такива от и до България. Също е положението и с втората изпитваща криза за персонал авикомпания “Бритиш Еъруейз”. Тя е решила да анулира на този етап предимно маршрути на къси разстояния в самата Великобритания, за които пасажерите лесно могат да намерят алтернативен транспорт. Причината е, че в края на тази седмица започва ученическата великденска ваканция, която ще бъде първата без ковид ограничения и

хиляди семейства

са планирали

пътувания

в чужбина

Част от тях даже вече започнаха, което доведе до изключително натоварване по летищата, тъй като и техният персонал е ударен от увеличаващите се случаи на коронавирус.

Пътници се редят на опашка на летището в Манчестър.
СНИМКИ: РОЙТЕРС

Пътници се редят на опашка на летището в Манчестър. СНИМКИ: РОЙТЕРС

Най-тежко е положението в Манчестър, където стотици хора чакаха с часове за проверка на багажа, а някои от тях дори си тръгнаха без него заради създалия се хаос. Кметът на града Анди Бърнам каза, че ще помоли полицията за помощ, тъй като не иска срамните сцени от миналия уикенд да се повторят и през този. “До известна степен летищата по цял свят преминават през това, тъй като се нуждаят от време, за да заработят на пълен капацитет, след като през последните няколко години почти бяха спрели да функционират. Те се нуждаят от персонал в областта на сигурността, регистрацията, търговията на дребно. Има

огромен брой хора,

които работят на

летището, и не

е лесно да се

намерят отново,

след като са били освободени”, обясни той.

Според компанията за обработка на данни Cirium общо 1143 полета са били отменени до и от Обединеното кралство през миналата седмица, като 382 от тях са спрени през уикенда. 662 са били на “Бритиш Еъруейз”, а 357 на “Изи Джет”.

Авиокомпаниите със сигурност виждат високо ниво на търсене за полети, но просто не могат да се справят с него поради липса на ресурси, казва Пол Чарлз, който е представител на туристическа агенция. Това е обяснимо, тъй като Англия от средата на март вече не изисква отрицателни тестове за коронавирус дори и от неваксинирани, което прави условията за пътуване като преди пандемията.

Най-голямото английско летище

“Хийтроу” също

предупреди

пътниците

да идват

три часа по-рано

за полетите си, тъй като изпитва затруднения при обработването на толкова много желаещи да пътуват и също страда от недостиг на персонал заради прекалено много болни служители.

Британската статистическа агенция съобщи миналата седмица, че в момента има рекорден брой заразени с коронавирус в Обединеното кралство, след като всички мерки бяха премахнати, дори носенето на маски на закрити обществени места. Според нейните проучвания в седмицата между 21 и 27 март 4,9 млн. души са имали вируса, или един на всеки 13 души. Това е най-високото ниво от април 2020 г., откакто се правят такива изследвания. Те са на базата на тестове на случаен принцип, за да могат да обхванат и безсимптомните случаи. Британските власти смятат да разчитат все повече на такива проучвания, за да следят какво се случва с коронавируса, след като премахването на безплатните тестове доведе до рязък спад на хората, които се тестват за коронавирус при съмнения, че са болни.

Правителството на Борис Джонсън отмени всички мерки срещу COVID преди месец.

Правителството на Борис Джонсън отмени всички мерки срещу COVID преди месец.

Наложи се британското обществено здравеопазване NHS да

разшири с

още 9 списъка

на симптомите

на инфекция

с коронавирус,

за да бъдат гражданите по-прецизни при определяне на своето състояние и да се самоизолират при съмнения. Сред новите признаци са недостиг на въздух, чувство на умора, болки в тялото, запушен нос или хрема, диария и главоболие. Официалните съвети на NHS са хората да си останат вкъщи за 5 дни, ако смятат, че са се заразили, и да търсят лекарска помощ, ако се влошат. Това е част от плана на британското правителство да се живее с ковид. Той включва още предлагане на четвърта ваксина срещу ковид на хората над 75 г. и първа на децата от 5 до 11 г.

“Процентът на заразяване в Обединеното кралство е наистина висок, а хоспитализациите в Лондон например отново се увеличават. И това, което ми причинява безсънни нощи, е дали хората над 75-годишна възраст, поканени за втора бустерна доза, ще се явят наистина много бързо през следващите дни и седмици, тъй като това е от съществено значение”, каза професор Джонатан Ван-Там в последния си ден като зам. главен лекар на Англия.

Само в понеделник бяха потвърдени 143 382 положителни случая, които обхващат и направени тестове през уикенда. В момента във Великобритания

повечето от

заразените са

с подварианта

на омикрон,

наречен BA.2, който протича по-леко, но се предава по-лесно. Въпреки това 19 903-ма души с коронавирус е трябвало да бъдат лекувани в болница през маналата седмица, което е почти колкото през януари. Само при 44% обаче той е бил основно заболяване за хоспитализацията им, което дава надежда на властите, че стратегията им за пълно премахване на всички мерки е правилна.

Въпреки това все повече сектори се изправят пред недостиг на служители и невъзможност да функционират нормално. Няколко учителски организации призоваха правителството да върне седмичните безплатни тестове за преподавателите, тъй като в момента са изправени пред най-много отсъстващи учители заради заразяване, откакто е започнала пандемията. Освен това пропускащите часове ученици поради болест са три пъти повече през последната седмица спрямо предходната и очакванията са ситуацията да се влоши след двуседмичната великденска ваканция заради многото пътувания в чужбина, които са планирани след двегодишно принудително прекъсване поради коронавируса.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук