Ексклузивно! Хиляди вярващи преминаха под Светата плащаница (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

0
9572

Хиляди вярващи преминаха под Светата плащаница на Разпети петък – най-тъжния ден в християнския свят, в който Спасителят е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството. Във всички православни храмове в страната на символично се издигна Христовият гроб, украсен с цветя, предаде репортер на Информационна агенция „Дейли Прес“.

Църквата припомня събитията от близо 2 хилядолетия. Първо духовниците, а след тях и миряните се покланяха и преминаваха под Светата плащаница. Ритуалът не се прави за здраве и не може да изкупи греховете. Той се извършва в знак на смирение и съпреживяване на кръстните мъки на Спасителя.

Главата на Българската православна църква патриарх Неофит призова с вяра да следваме Христа през всички дни на Неговия живот.

„Църквата призовава всеки един от нас, минавайки и покланяйки се пред Тялото Христово, да смирим не само телата си като коленичим, но да се смирим със своите сърца“, каза отец Лазар.

Тази вечер във всички храмове в страната се служи Опело Христово. По традиция то започва след залез слънце. Светата плащаница, символизираща савана, в който било увито Христовото тяло се изнася навън и с нея духовници и миряни ще обиколят храма.

Патриарх Неофит служи в митрополитската катедрала „Света Неделя“ в София, където по-рано беше посрещнат.

Смисълът на богослужението на Велики петък е да изпратим достойно Христос в земята, където той ще победи смъртта. В края на службата плащеницата символично се полага в гроба, в центъра на храма. Продължителността на службата е 21 часа.

По-рано през деня в храмовете не беше отслужена литургия, а богослужение, наречено Царски часове – защото сам Господ е принесъл себе си в жертва.

На Разпети петък постът е особено строг: православните християни не се хранят и не пият дори вода, не се работи, а народът е казал, че пиле не пее и гнездо не вие.

© Информационна агенция Би Ти Ви
© Информационна агенция Би Ти Ви
© Информационна агенция Би Ти Ви
© Информационна агенция Би Ти Ви

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук