Царят загуби „Врана“. Засега

0
2381

Софийският градски съд обяви двореца „Bpaнa“, където живее бившият премиер Симеон Сакскобургготски, за собственост на държавата, а не на българската царска династия.

Още един от така наречените царски имоти беше обявен за държавна собственост. Според съдия Πeтя Aлeĸcиeвa oт Cофийския градски съд, комплексът „Bpaнa“, който се състои от цeнтpaлнa cгpaдa, oщe нaд 20 пocтpoйĸи, opaнжepии и пapĸ, принадлежи на държавата, а не на фамилията Сакскобургготски. Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.
Делото за двореца „Врана“ е поредното, в което съдът се произнася в полза на държавата. Спорът между нея и бившия премиер продължава и в Европейския съд по правата на човека.
Съдия Петя Алексиева стана поредният магистрат, произнасял се по т.нар. царска реституция, според когото липсват изрични доказателства, че имоти, към които имат претенции Симеон Сакскобургготски и Мария Луиза, са били собственост на монарсите.
Освен, че остават без още един, при това смятан за най-ценния имот, Симеон Втори и сестра му, трябва да платят на държавата обезщетение за неправомерно десетгодишно ползване на комплекса почти 9 милиона лева с лихвите, плюс разноски и адвокатски хонорари. Да плаща е осъдена и Столичната община, на която Сакскобургготски и сестра му бяха дарили част от парка.
След няколкогодишна съдебна битка с държавата, бившият цар и премиер загуби окончателно дворците „Кричим“, „Саръгьол“ и „Ситняково“. Засега само на първа инстанция – „Царска Бистрица“ и „Врана“.
Никакво решение все още няма по делото за горите в Рила. Той обаче изнесе проблема в съда в Страсбург, заради мораториума върху царската реституция от 2009 година, който трябваше да действа до приемането на специален закон, но такъв и в момента няма.
Дали заради това са нарушени основни права на фамилията Сакскобургготски ще стане ясно от решението на Европейския съд по правата на човека.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук