Цар Фердинанд учредил орден за първата годишнина от обявяването на независимостта на България

0
1233

Голямото огърлие на най-високото отличие на третото българско царствоще бъде показано на 22 септември в Националния военноисторически музей в София. Орденът „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ е учреден от Цар Фердинанд по повод първата годишнина от обявяването на независимостта на България. Той се съхранява в трезора на БНБ и се излага пред публика много рядко.

По случай празника цените на билетите в Националния военноисторически музей и в неговите филиали във Варна и в Крумово ще бъдат намалени наполовина, като те ще струват между един и пет лева.

Орденът „Св. св. равноапостоли Кирил и Методий“ е най-високото отличие в Царство България и символизирасуверенитета на България и авторитета на монарха, който е единствен носител на голямото огърлие. Освен него, посетителите в музея ще видят и малкото огърлие, както и степента Велик кръст.  Орденът е утвърден през 1910 г. със специален закон, а това е право, което имат само независимите държави, разказва Лилия Криворова, главен експерт в НВИМ.

„Голямото огърлие е привилегия на владетеля, който е велик магистър на Ордена, а малкото се раздава на членовете на царското семейство и на чужди владетели. С Великия кръст се награждават висши граждански, военни и духовни лица. От 1915 до 1918 година изображение на голямото огърлие е включено в държавния герб на Царство България. Съгласно статута на Ордена броят на живите българи, наградени с него, не бива да надхвърля 15 души. Вследствие на предвидените ограничения до 1944 година българските кавалери на Ордена са само 10 души, четирима от които са членове на царската фамилия“.

Носителите на ордена извън членовете на царското семейство са само шестима: Екзарх Йосиф, Иван Евстатиев Гешов, д-р Васил Радославов, патриархът на българската литература Иван Вазовмитрополит Симеон и генералът от пехотата Данаил Николаев.

dariknews.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук