Цветан Василев и съпругата му пръснали над 10 милиона лева само за ремонт и обзавеждане на имението си в Женева

4
1602

Имението в Женева.

Само комисионата на посредника е над 648 000 франка, а нотариалните такси – около 1,3 млн. лв.

Над 10 млн. лв. е пръснало семейството на укриващия се от родното правосъдие в Сърбия банкер Цветан Василев за такси, ремонт и обзавеждане на луксозния палат край Женевското езеро. Това показват данните на КОНПИ, която преди няколко месеца наложи запор на баровския имот. Според докумените по делото за конфискация на имането на Василев къщата е купена за 23,5 млн. франка, информира „Монитор“.

Сделката по придобиването на имота обаче се е оскъпила допълнително от нотариалните такси по прехвърлянето му и брокерския хонорар. От документите лъсва, че само комисионата на посредника е над 648 000 франка, като отделно са били платени около 1,3 млн. лв. за нотариални такси.

Отделно банкерът-беглец и съпругата му Антоанета са броили още над 4 млн. лв. за ремонт, обзавеждане и архитектурен план на “Къща Женева”, както Василеви са кръстили имението си. Палатът в Швейцария е най-скъпият имот, който е бил блокиран по дело за конфискация у нас. Според данните на експертите имението се оценява на 47 559 915 лв., което е три пъти повече от общата стойност на конфискуваното от комисията бандитско имане за последната година. Самата Антоанета Василева беше извикана в началото на миналата година да даде показания по проверка на прокуратурата за пране на пари, стартирана след разкритието за покупката. Тогава авокатът на фамилията Менко Менков описа палата като „едностайно жилище” от 200 квадрата, намиращо се “в едно швейцарско село”. Според него имотът не бил обзаведен и имал нужда от “ремонт на покрива, който тече”. Доколко твърденията му са истина, може да се види от снимките на къщата. Разминаването между реалността и думите му обаче не попречи на Менков да заяви също така, че фамилията можела да изгуби палата, защото бил ипотекиран срещу кредит в швейцарска банка, а семейството не можело да си обслужва заема заради наложения на сметките му запор. За да оправдаят покупката, която е в най-горния ценови диапазон в най-тузарската зона на Женева “Колони”, Василева и адвокатът й заявили пред разследващите, а след това и пред журналистите, че половината от парите за палата дошли от “средства от лични финанси, с платени данъци”, а другата половина била от кредита, даден от швейцарска банка. Как точно Василева е успяла да изтегли подобен кредит с преподавателската си заплата, не стана ясно.

Картини и монети за 1,7 млн. лв. под запор

Картини, юбилейни монети и други ценности, собственост на Цветан Василев, са поставен под запор по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. От документите става ясно, че ценностите са открити при обиските на централата на КТБ и имоти на банкера беглец, извършени от прокуратурата.
Картините бяха иззети при обиски на прокуратурата в КТБ.
Картините бяха иззети при обиски на прокуратурата в КТБ.
Тогава в сейфовете на банката и кабинета на Василев бяха открити 288 платна, оценени на над 990 000 лева. Сред тях има произведения на Иван Мърквичка, Дечко Узунов и Димитър Казаков-Нерон. След като бяха иззети, картините бяха предадени за съхранение в Националния исторически музей. Отделно в трезора на БНБ пък се съхраняват над 190 ценности като юбилейни монети, златни кюлчета и икона, инкрустирана с перли, които също бяха иззети от кабинетите на Василев в КТБ. Според оценката на КОНПИ те струват над 750 000 лв. Ценностите са част от обезпечение на бъдещ иск на стойност около 2,2 млрд. лв. срещу Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица. Вече са наложени обезпечителни мерки на имущество на стойност 1,5 млрд. лв. В техните се включват и дружествени дялове в капитала на десетки търговски дружества, акции в капитала на още дузина фирми, парични средства по 20 банкови сметки, 4 пътни превозни средства, 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, 5 недвижими имота в Банско, 2 в Созопол и по един във Варна и Царево. Цветан Василев е обвинен в присвояване на 206 млн. лева. от КТБ. От над година и половина насам обаче банкерът е в Сърбия и се чака решението на белградския съд дали да бъде екстрадиран у нас, както поискаха българските власти.

4 КОМЕНТАРИ

  1. Много лесно се харчат чуждите пари. Не мога да повярвам, че Цветан Василев продължава да бъде на свобода и да си живее царски в Сърбия. Ама докато продължава да плаща рушвети на сръбските власти с крадените пари от КТБ, няма да го видим в България.

  2. А колко ли са пръснали за закупуването на тази скромна къщичка. Не напразно от комисията за незаконно придобито имущество установиха, че активите на Василев са на стойност над 2 млрд. лв. Ето къде са отивали парите на вложителите в КТБ и за какви разточителства ги е използвал този престъпник. Всичко това трябва да бъде конфискувано в полза на държавата и да бъде продадено, за да се възстановят парите на вложителите. Интересно ми е кога най-после нашето общество ще се надигне и ще поиска ефективни присъди за тази грандиозна кражба. Не е реално това, което се случва пред очите ни. Някой задига 4 млрд. лв. и после нищо не се случва. Даже не можем и да го екстрадираме, за да го съдим в страната.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук