Цветан Василев поиска 189 бона от КТБ

0
1356

ЗАБЕГНАЛИЯТ БАНКЕР И НЕГОВИ АВЕРИ НА ОПАШКА ЗА ПАРИ ОТ ФАЛИРАНАТА БАНКА

Синдиците порязаха мераци на ортака му Гриша Ганчев за 1,2 милиона

След като източи над 4 млрд. лева чрез раздадени кредити на свързани с него фирми – факт, който бе доказан и от публикувания преди седмица и половина доклад на разследващата фирма АликсПартнърс, Цветан Василев нагло поиска да му бъдат възстановени 189 833 лева. Сумата той е държал на влог във фалирания от самия него трезор.

Това става ясно от три списъка, публикувани от синдиците на КТБ. Василев е в първия – с вземанията, за които няма законово основание да бъдат оспорвани. Останалите два списъка са на хора и фирми, чиито претенции са били оспорени – основната част от тях от синдиците, останалите-  от други лица. В списъка на вземанията, които синдиците оспорват, са суми за общо близо четвърт милион лева. Сред порязаните мераци са и тези на скандалния ловешки бизнесмен и авер на Василев – Гриша Ганчев, да прибере 1,2 млн. лева от КТБ под претекста, че е вземане от фалираната банка, придобито с цесия.

Макар свързаните с ловешкия авер на забегналия в чужбина Цветан Василев фирми под бранда „Литекс” да са

спонсорирани през годините с десетки милиони от КТБ,

а той самият в момента да продължава да се пробва да измъкне с поредица от врътки от контрола на синдиците на трезора бензиностанциите и останалите активи на „Петрол” (бел.р. също щедро финансирани от банката, което бе доказано и от публикувания преди седмица и половина доклад на разследващата фирма „АликсПартнърс”), „Литекс моторс” се е пробвало да се изкара кредитор на КТБ, но искането му е обжалвано пред Темида. Пак в съда са попаднали и също толкова нагли претенции от страна на редица подставени лица на Цветан Василев. В това число Здравко Босаков – шеф на редица дружества, свързани със забегналия банкер, сред които и „Бромак” – фирмата, през която Василев държи мажоритарния дял в КТБ, а също и Иван Стойков. Стойков е бившият управител на „Бромак” и настоящ на още половин дузина дружества от кохортата компании, през които Василев е източил трезора под формата на кредити срещу никакви или почти никакви обезпечения. Босаков е предявил вземане под формата на цесия за 102 865 лева, обжалвано в съда, като синдиците са го порязали и за поисканата от него лихва върху сумата в размер на 8 бона. Темида ще се произнася и по цедирано вземане от 5,6 млн. лева на още една щедро спонсорирана от КТБ фирма – „Дунарит”. За сметка на това са приети вземания на „Дунарит“ за 18 млн. лева, както и на НУРТС, за който са описани две суми, които са придобити чрез цесия – едната е за повече от 84 млн. лева, а другата – за 46 млн. лева.

Сред ужилените клиенти на КТБ, чиито искания не са одобрени от синдиците

впечатление прави името на новоизбрания член на Конституционния съд и досегашен член на правния съвет към президента – проф. Мариана Карагьозова-Финкова. Тя е предявила искане за 59 хил. лв. от влог, но синдиците са й отказали. Неодобрени вземания, включително и чрез цесии има срещу още няколко души с фамилията Финков. Отказано взимане по влог от 296 бона има и за митичния бизнесмен Дилян Дорон, както и за бившия вицепрмиер в кабинета „Костов“, Евгений Бакърджиев, който си е поискал 285 бона от влог. Като „бенифициер по безусловна банкова гаранция“ в размер на 12 млн. лв. е предявила вземане сръбската Агенция за приватизация, но синдиците са й отказали искането, като в графата „обезпечения“ срещу това искане в списъка пише „няма“. Предявено вземане 2,5 млн. лв. по влог е отказано на Варненския свободен университет, а на Сливенската митрополия синдиците са порязали мераците да си приберат лихва по депозит в размер на 38 млн. лв. Очаквано вземането на Фонда за гарантиране на влоговете в размер на над 3,7 млрд. лева е одобрено, въпреки оспорването в съда, с което Фонда се превръща в основен кредитор на източената от Цветан Василев КТБ.

www.monitor.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук