Цветан Цветанов се срещна с министъра на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер

0
1114

България ще търси различни възможности за финансиране с европейски средства на възпиращите съоръжения по южната граница, въпреки отделеното национално финансиране. Това заяви председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов по време на среща с министъра на вътрешните работи на Австрия Йохана Микл-Лайтнер. Двамата проведоха работна среща в Министерството на вътрешните работи на Австрия в австрийската столица Виена.

По време на срещата министър Йохана Микл-Лайтнер изказа огромната си благодарност за съвместната работа с Цветан Цветанов като бивш вицепремиер и министър на вътрешните работи в първия кабинет на Бойко Борисов, както и за доброто сътрудничество с настоящето правителство на премиера Борисов. Цветанов и Лайтнер обсъдиха възможностите за обмяна на опит по отношение на законодателството, касаещо сектор „Сигурност“, както и вариантите за взаимстване на елементи от структурирането на полицейските служби на двете страни в контекста на ситуацията в Европа около бежанската криза. Цветанов запозна вътрешния министър на Австрия и със законодателните промени, които прие българският парламент във връзка с възможността българската армия да се включи в охраната на границата, заедно с Министерството на вътрешните работи. Министър Йохана Микл-Лайтнер поздрави Народното събрание за гласуваните промени и заяви, че това е една изключително добра мярка.

Цветан Цветанов постави въпроса за все по-голямата необходимост данните от Европейската система за автоматизирана идентификация на пръстови отпечатъци (Евродак)  да могат да се използват и от полицейските служби.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов и австрийският вътрешен министър Йохана Микл-Лайтнер се обединиха около извода, че не трябва да се създават други трасета, подобни на Балканския път, за да може Европа да се справи с мигрантския поток. Двамата вярват, че Турция ще спазва уговорените правила за реадмисия и по този начин ще изпълни ангажимента си за гарантиране на сигурността на Европейския съюз.

Цветанов и Лайтнер разговаряха също за използването на системите за сигурност на страните-членки, както и за мерките за ограничаване на възможностите европейски граждани да достигат до териториите, контролирани от „Ислямска държава“, и да се присъединяват към терористичната организация.

Двете страни изразиха общото си разочарование, че в понеделник Европейският парламент за пореден път е гласувал против обсъждането на Директивата за резервационните данни на пътниците, заради неподкрепата от страна на европейските социалисти.

В края на срещата министър Йохана Микл-Лайтнер заяви, че с нетърпение очаква утрешната си среща с министър-председателя Бойко Борисов в София, на която отново ще подкрепи усилията на България за справяне с мигрантския поток, както и охраната на външната граница на Европейския съюз.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук