Цената на „Химко“ Враца продължава да пада

0
636

Поредният опит за продажба на бившия торов гигант е на 20 януари

Синдикът на фалиралото „Химко“ Росица Томова обяви четвърта процедура за продажбата му. Сега бившия торов гигант край Враца се предлага за 11,7 млн. лв. Тази цена е със 17 млн. лева по-ниска от тази на първия търг през 2014 година. Тогава обаче не се яви купувач. Това се случи и на втория търг в началото на миналата година. Третият опит за осребряване на активите през ноември пък спря регистрираната в Ню Джърси компания на Ян Аронов ANJ Group, която подаде жалба срещу правилата за провеждането му. Всъщност дружеството се опита да участва в наддаването, но без да внесе задатъка от 1 млн. лв., но номерът не мина.

Поредният търг е насрочен за 20 януари. На него активите на неработещото повече от десетилетие предприятие се предлагат като цяло. Това са земи, сгради, съоръжения, оборудване, транспортни средства и други. В списъка влизат над 685 дка имоти, които освен производствените площи включват депо за отпадъци, автомобилна площадка и т.н. с обща стойност 3.2 млн. лв. Продажбата сега е по член на чл. 718 от Търговския закон, който предвижда пряко договаряне. Това позволява и цената да е по-ниска. За да участват в процедурата, потенциалните купувачи трябва да платят задатък от 1 млн. лв. и да внесат предложенията си до 19 януари. Офертите ще бъдат отворени на следващия ден, като синдикът ще покани всички кандидати с валидни предложения на допълнителни индивидуални преговори, където стъпката за подобряване на ценовото предложение ще е 50 хил. лв. При положение, че се намери купувач, той ще има два месеца и половина, за да плати цялата цена по сделката.

Но ако и този път опитът да се протъргува претърпи фиаско, следва разпродажба на парче.  Сега претенциите на големите кредитори Булгаргаз, НЕК и НОИ са за 86 млн. лв, което означава, че дори да се случи продажбата, те няма да бъдат покрити./Кмета

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук