Ценови шок и при горивата – декември ще плащаме от 3 до 5% по-скъпо за литър

0
139

От 3 до 5% ръст на цените на основните горива до края на годината очакват експертите у нас. Причината – растящите цени на петрола и природния газ на световните пазари. Възможностите към момента за задържане на цените са почти изчерпани, смятат от Българската петролна и газова асоциация.

 

От началото на годината цените на горивата тръгнаха нагоре, като до момента увеличението е с до 50 стотинки за литър. В сравнение със световните пазари у нас ръстът е по-бавен, благодарение на съхранените наличности, но тенденцията за увеличение ще се запази до Нова година, отчитат експерти.

 

„В момента тези запаси са изчерпани и прогнозата е в рамките на 5-7 стотинки, бихме могли да се придържаме, стига да няма нови колебания“, каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Зрители на Bulgaria ON AIR сигнализираха, че в последните дни цените на бензина и дизела са между 2,20 и 2,35 лв. за литър. Така на практика се оказва, че през декември ще зареждаме с от 3 до 5% по-скъпи горива и тогава литърът ще ни струва 2,40 лева.

А шофьорите вече усещат по-скъпите горива и по джоба си.

„Пълня си автомобила догоре“, каза шофьор.

„Повечето бензиностанции предлагат отстъпки“, допълни друг шофьор.

Причините за поскъпването на горивата са готвените от ЕК промени в облагането и вкарването на екологичен компонент в цената им, обясни Светослав Бенчев – юрист на браншовата организация.

Според подготвяната нова евродиректива от 2023 г. акцизът за всички горива, използвани в транспорта, ще се смята според енергийно съдържание, а не на литър, както е в момента. Само от тази промяна косвеният данък за бензина ще се увеличи с 50 ст., при дизела с 1,40 лв., за пропан-бутана увеличението ще е от 18 до 40 ст., а за метана, който се използва като моторно гориво – до 76 ст.

Към тези стойности трябва да се прибави и екологичната компонента, която при 50 евро цена на тон въглеродни емисии ще добави още 55-65 стотинки на литър, показват изчисленията на асоциацията. От крайните сметки излиза, че се очаква увеличение на литър гориво от поне 1,20-1,32 лв.

Така новото облагане ще доведе до почти двойното поскъпване на бензин и дизел, ако се сравняват със сегашните им нива, и от 2023 г. литър ще е към 4 лева, пише „24 часа“.

На фона на увеличението в момента ЕС цели постигане на икономика без вредни емисии в следващите три десетилетия, а промените трябва да влязат в сила от 2023 година.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук