ЦИК: По-добре е изборите да са 2 в 1

0
76

Възможни ли са избори 2 в 1 и кога? Парламентът вече насрочи президентския вот за 14 ноември. Ако в този ден не излязат да гласуват повече от 51% от имащите право на глас, се отива на балотаж на 21 ноември. Именно президентът ще реши за коя от двете дати да насрочи и предсрочните избори за 47-ото Народно събрание, припомня Нова тв.

Според текстовете от Изборния кодекс – вот 2 в 1 е възможен. В правилата е разписано – партии и коалиции, които са издигнали президентска двойка, ще използват същия номер в бюлетината за парламентарния вот. А останалите, борещи се само за място в парламента, участват в жребий за незаетите номера.

Според Конституцията президентът с един указ разпуска Народното събрание и насрочва дата за парламентарен вот, а с втори указ назначава служебно правителство. Дори и да реши то да бъде в същия състав се издава нов указ. И докато България е в очакване ще има ли вот 2 в 1, от ЦИК обясниха защо е по-добре те да са с първия тур на президентския вот.

За да се осигури безпроблемен вот 2 в 1, от комисията пресмятат, че е необходимо да се закупят допълнително около 2000 машини.

„Сега сме с намерението да бъде поставена втора машина в секции, в които са гласували повече от 300 избиратели на изборите на 11 юли. Това са малко над 2 300 секции”, каза Росица Матева, говорител на ЦИК.

Гласуването с машини е довело до отлив на избиратели, смята обаче математикът Михаил Константинов.

„Ако се гласува 2 в 1, символичният субект баба Гинка ще трябва да завърти 5 екрана и да направи 6 опции. Пожелавам й успех”, коментира той.

Експертите обаче не обвързват избирателната активност с пандемията, в каквито условия отново ще трябва да отидем до урните.

„На 11 юли гласуваха 600 000 души по-малко, отколкото на 4 април, при положение, че през пролетта имаше много повече инфектирани и много повече умиращи”, каза още математикът.

За изборната комисия е по-добре парламентарните избори да са с първия тур на президентския вот, иначе ще има трудности.

„Много по-кратък ще бъде периодът, в който да бъде инсталирана върху машините бюлетината, в която ще бъдат определени двете президентски кандидатски двойки и едновременно с това да бъде инсталирана бюлетината за парламентарните избори”, каза още Константинов.

А самият Румен Радев не е радетел на избори 2 в 1, но по всичко изглежда е притиснат да мисли в тази посока.

„Ще търся баланс в решението. Такова смесване на парламентарни и президентски избори е против духа на нашата конституция”, заяви той.

Според изчисления на експертите избори 2 в 1 ще спестят около 60 милиона лева на държавата.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук