Цирк в Байконур. Путин побесня! Наказва наред за излагацията с ракетата

0
1522
Russian President Vladimir Putin speaks during his annual end-of-year news conference in Moscow, Russia, December 17, 2015. REUTERS/Maxim Zmeyev

Сериозни порицания отнесоха ресорният вицепремиер, шефът на Роскосмос и директорът на предприятието, произвело дефектния кабел

Владимир Путин е бил бесен след като стартът на първия руски космически кораб от новия космодрум „Източен” беше отложен на два пъти заради неизправен кабел и веднага след като ракетата все пак излетяла, привикал ресорния вицепремиер Дмитрий Рогозин и шефа на Роскосмос Игор Комаров. Това съобщава „Комерсант“.

Освен упреците, Путин наложил и наказания – порицание за Рогозин, а за Комаров – строго порицание. Пострадал и директорът на НПО по автоматика, което произвело въпросния дефектен кабел. Леонид Шалимов е бил на стъпка от уволнение.

Сред чиновниците, които били „на килимчето” при руския президент е бил и председателят на Държавната комисия по космонавтика Александър Иванов. Какво им е казал путин, вероятно само присъстващите знаят. Но че е имало сапунисване е повече от ясно.

Ракетата-носител все пак стартира и изведе в орбита три спътника. Самият Путин заяви след това, че страната има с какво да се гордее в космонавтиката. Но проблемите около руската космическа програма и при построяването на новия космодрум са големи и подобни сривове не са изключени и в бъдеще.

Превод: ПИК 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук