Частни клиники режат здрави хора

0
2716

В потресаваща схема за печелене на пари, чрез лъжи и връзки, се е превърнала здравната ни система, като се режат здрави хора, само и само частни клиники и джипита да си напълнят джобовете. В капана попадат десетки столичани, които от страх за здравето се доверяват на личните си лекари.

Те ги изпращат в частни клиники, с които лекарите имат договори. Там нарочно пациентите се размотават цял ден по коридорите, за да почувстват болничната обстановка и допълнително да се подтиснат. Следват безброй изследвания, след като лекаря казва, че има опасна херния, която дори е обърната.

Тази операция излиза около 450 лева, а лекарите прибират 10 процента от сумата. Така на ден се режат поне 10 здрави хора и се правят луди пари. Винаги шефът на клиниката пита жертвата кое джипи го е изпратил в лапите му, следва комплимент, че това е отличен лекар.

Хернията е любимата „кука” за наивници, защото тя няма как да се докаже, по време и след операцията.

Общопрактикуващите лекари сключват договори с частни лечебни заведения за изпращане на пациенти. За всяка операция, лечение или изследване направено там джипито взима процент, твърдят пациенти видели с очите си документа подписан от двете страни в тази „сделка“. Така частните клиники никога не остават без работа, а личните лекари добавят една не малко сума към месечното си възнаграждение. Хората обаче биват ощетени, тъй като харчат луди пари за ненужни изследвания или за операции.

Най-често джипитата лъжат, че на човек му е нужно изследване с ядрено-магнитен резонанс или имат стара херния за операция. Високоспециализираното изследване варира от 150 до 350 лв. в зависимост от това, на коя част на тялото се прави. Ако е нужно и инжектирането на контрастно вещество, цената може да скочи до 550 лв. Дори ядрено-магнитният резонанс да не покаже здравословен проблем, семейния лекар ще получи в най-лошият случай 15 лв., а в най-добрият – 55 лв.

Стара и добре изпитана практика е джипитата да сключват споразумения и с аптеките. Така, след като изпишат рецепта на пациента си, те му дават талон за отстъпка 5%. Ако си купи медикаментите от посоченото място, печелят всички – аптеката, която винаги има пациенти, лекарят, който получава бонус и пациентът, на когото лекарствата излизат с няколко стотинки по-евтино. Порочната практика също е незаконна, но поне не вреди на никого, коментират пациентите.

Източник: vsekiden.com

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук