Честваме Димитровден, празникът бележи началото на зимата

0
151

Днес е Димитровден! Българската православна църква почита паметта на свети великомъченик Димитър Солунски. В народния календар честването на свети Димитър се свързва с поврат в годишното време и с началото на зимата.

Според поверието от бялата брада на светеца се изсипват първите снежинки. Тогава стопаните прибират ралата си под стрехите и подреждат дървата за огрев. Празнуват днес строителите своя професионален празник.

Предполага се, че Димитър Солунски е бил проконсул на Солун и е загинал мъченически за Христовата вяра на 26 октомври 306 г. Затова често е наричан Св. вмчк Димитър Солунски. За покровителството на светеца си съперничат гърци, българи, сърби, руси. Народният култ го представя като по-голям брат-близнак на Св. Георги. Според народните предания, от този ден започва зимният период. Широко разпространена е поговорката „Св. Георги лято носи, а Св. Димитър – зима“. Като предвестник на зимата и студа, светецът се свързва със света на мъртвите. Затова около този християнски празник е една от най-големите задушници.

Имен ден празнуват: Димитър, Димитрина, Димо, Димка, Драган, Драгана, Митра, Митко.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук