„Честният” Лозан Панов натрупа имоти за милиони с една заплата. Шефът на СГС засенчи и Цветан Цветанов по брой на апартаментите в София

1
1691

Съдията има 6 жилища в София, къщи и вили на морето

Последната му придобивка е 150 квадрата апартамент с гараж срещу Южния парк. За него са броени 293 000 лева, ипотеката е погасена едва за 4 години

Майка му приватизира през 1992 г. без търг и на безценица Магазин „Мототехника”

адв. Иван Тодоров

„Лозан е странна птица. Той беше част от статуквото и съдебната мафия – години наред играеше в определен отбор, гравитиращ около „Сиела”, но имаше и свои заигравки с различни други лобисти в съдебната система. След като това лоби го постави за шеф на ВСС, реши да мине в другия тим. В момента обслужва открито интере­сите на олигарсите Иво Прокопиев и Огнян Донев, а политически гръб са му президентът Росен Плевнелиев, Радан Кънев и бившият министър на правосъдието Христо Иванов”, казва човек от най-високите юридически кръгове.

Според източниците на „Уикенд” Лозан Панов не е от хората, които действат по съвест. Като дълбоко прагматичен човек и колекционер на хубави имоти, всичко при него е въпрос на прецизна сметка. Говори се, че за „преобръщането” си е прибрал и доста апетитна сума, броена в средата на ноември в офиса на мастита адвокат­ска кантора. „Медиатор” и гарант на срещата бил посланик на европейска държава. В ДАНС също имали инфор­мация за срещата, на която Панов е бил убеден да смени позициите си и да се превърне з яростен критик на съдебната система и рупор на бленуванията на Христо Иванов.

„Лозан е същият като Георги Близнашки – преминава от отбор в отбор, без да му мигне окото, в за­висимост от това кой му плати. Няма да ни учуди, ако след някой и друг месец пак се врътне на 180 градуса и започне да обяснява, че Иво Про­копиев е за затвора”, казват хора, които добре го познават.

20160114.ipuyiuylcq

Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов, който се сдоби с ореола на едва ли не единствения честен човек в корумпираната до безобразие съдебна система, се оказа истински милионер. В буквалния смисъл на думата.

Въпреки че цял живот е бил на държавна работа и месечните му доходи са били в рамките на 850-1500 лева, Панов се оказа горд собственик на цели 6 апартамента и къщи в София, както и на апетитни имоти в цялата страна! Общата им стойност е над 1 милион лева, което поражда куп въпроси…

Панов наистина има завидно имотно благосъс­тояние, въпреки че дава вид на тих и скромен чо­век. Историята с неговите апартаменти – собствени и дарени, доста прилича на имотната епопея на бив­шия вътрешен министър Цветан Цветанов. Повечето от апартаментите на два­мата високопоставени дър­жавни мъже са натрупани от работливите им родите­ли. Като достойни синове тяхната задача е само да опазват и умножават на­следството. И двамата са се справили отлично – те умножават семейното има­не с по някое и друго лук­созно жилище в престижни столични райони.

Семейството на Лозан Панов през годините де­монстрира изключителна практичност. Майката и ба­щата на магистрата дейст­ват със замах, достоен за брокери, които си изкарват хляба с алъш-вериш на не­движима собственост.

Разбира се, те са имали и малко късмет, поне в на­чалото, за разлика от много други хора в страната. В го­дините, когато се наливаха основите на капитализма, майката на шефа на бъл­гарските съдии успява да приватизира без пари апетитен магазин.

В „Държавен вестник” е публикувана заповед от да­лечната 1992 г. на тогаваш­ния министър Валентин Ва­силев, според която Капка Панова и някой си Мартин Николов приватизират без търг и конкурс магазин на „Мототехника” в подлеза на булевардите „Гоце Дел­чев” и „България”. Сумата е смехотворно ниска, как­то се изразява съратник на майката на Лозан Панов – „квадратният метър беше на цената на спанака”.

През следващите години имотите на задружната фа­милия валят един след друг. Ще изредим тези солидни придобивки, колкото и скучно да е цитирането на Имотния регистър, защото това показва стандарта на съдийския шеф и негови­те близки. Наистина това е стандарт, за който хората в страната могат само да мечтаят.

Първата имотна придо­бивка на самия Лозан Па­нов е малко преди майка му да стане сръчна приватизаторка „без търг и кон­кypc”. През 1991 г., още млад юрист, той купува апартамент от 78 кв. м в ЖСК (жилищна кооперация) в София за сумата 18 971 лв. Тогава цените имотите са наистина ниски, а парите били предоставени на младия мъж от баба му и дядо му.

През 1995 г. родителката Капка Панова инвестира 24 000 лева в жилище от 44, 97 кв. м в „Сухата река”. Тя обаче го продава през 1999 г., но веднага купува магазин и гараж в груб строеж. За площта от 56,4 кв. м плаща само 11 163 лв., което, както и да се погледне, е суперизгодна сделка.

Не остава по-назад в имотните сделки и баща Йордан Панов. През 2008 г. той взема много изгодно парцел в Банкя. За 1190 кв. м. в курортния град плаща 88 000 лв., което според брокери е изключително тънка цена. Сделката била направена със собствени пари, заем не е теглен!

През следващата 2009 г. имотните родители даряват сина си с апартамент от 69 кв. м. Жилището е на хубаво място в централния столичен квартал „Иван Вазов”, и се намира на третия етаж. Дълго време Панов живее именно в този апартамент.

Лозан Панов обаче скоро се сдобива с още по-голям собствен дом. Между другото прави впе­чатление, че семейство Панови винаги избират апартаменти на третия етаж, който според мно­зина е най-добър за жи­веене. Жилището на съ­дийския шеф е от 145 кв. м в един от най-приятни­те столични райони – на входа на Южния парк. За него той плаща сумата от 273 000 лв. В декларацията си съдията е отбелязал, че е покупката е със „заем, спестявания от заплата и наеми”. С апартамента върви и гараж от 17 кв. м, за които магистратът брои още 19 500 лева. Именно в този апартамент в момента живее Панов. Според Имотния регистър Лозан Панов ипотекира апартамента си в „ПроКре-дит Банк”. Тлъстият заем е погасен само за някакви си 4 години, при положение че с държавна заплата такива апартаменти се погасяват поне за срок от 15 години. Жилището е купено през февруари 2011 г. и през юни 2015 г. ипотеката е вече заличена. Впрочем в декларацията си за 2014 г. магистратът е отбелязал, че има два кредита към „ПроКредит Банк” – ипо­тека зa 181 350 лева потребителски заем от 1300 лв. E, има – няма половин година след тази декларация и ипотеката е напълно заличена. Наис­тина завидни темпове за връщане на стотици хиляди левове! Вярно, по това време магистратските родители Йордан и Капка продават апартамент от 103, 26 кв. м в София за 127 128 лева. В същото време обаче фа­милията ударно трупа нови и нови имоти, които трудно биха плате­ни само с парите от тази продажба.20160114.mjlqmlcvhh

Явно обаче пред Лазар Панов не е стоял драма­тичният въпрос как ще си върне заемите, защото, докато плаща ипотеката, набързо купува и вакан­ционен имот. Това се казва смелост и размах! Негово­то кътче на морския бряг е на нос Галата край Ва­рна, в местността Манол чешме. За абсурдните 26 000 лева съдията се сдо­бива с парцел от 480 кв. м, в който днес вече има и вила от 74 кв. м. B гpa­фата „произход на парите”

е отбелязал „кредит, на­еми, заплата”. Естествено, никой не проверява дали това е така – по стара бъл­гарска традиция на съдия не се посяга.

През същата 2013 г, до­като синът инвестира с рокфелерски размах на морето, бащата Йордан купува още едно жилище в столицата. За 55 кв. м той плаща 78 909 лв. Любопитна подробност е, че Йордан Панов не е роден баща на Лозан. Той го е осиновил. Човекът умира през ноември 2014 г.

В момента, като пред­седател на СГС, Лозан Панов се движи с висок клас лимузина – „Мер­цедес”, предоставена от НСО. Негови съседи са категорични, че дълго време съдията е шофирал баровски джип „Рейндж Роувър” за близо 200 000 лева. Колата мистериозно се изпарява в момента, в който е избран за шеф на най-големия и важен съд у нас. Такъв автомобил не фигурира и в данъчната му декларация. Най-вероятно е взет на името на близък приятел.

Босът на „Сиела” броил 1 милион за избирането му

Според източници на „Уикенд”, Лозан Панов е бил лична номинация на мастития адвокат Иван Тодоров, бос и на издателско-правния холдинг „Сиела”. Неговото влияние в съдебната система се сочи за най-голямото у нас за послед­ните 15 години. „Това е истинският Красьо Черния в българския съд. Тодоров на практика контролира над 40% от ключовите съдии у нас”, казва човек от бранша. Юристът е и собственик на юридическия сайт „Правен свят”, който продаде проформа на „Дарик радио” преди няколко години.

Слуховете, на които „Уикенд” не ще да вярва, редят, че за да пробутат Лозан Панов за шеф на ВКС, хората на Иван Тодоров са инвестирали крупната сума от 1 милион лева. Тя е била раздадена под формата на рушвети на различ­ни членове на ВСС, срещу които днес Лозан Панов скача.

Преди седмица сдружението „План Б” разпространи и снимки, от които се вижда, че Панов посе­щава кантората на адвокат Тодо­ров на централната столична улица „Парчевич”, след като вече е из­бран за председател на Софийския градски съд. Нечуван конфликт на интереси! Лозан Панов отрече, въ­преки че е очевидно в кой офис ходи. Иван Тодоров също обяви, че няма близки взаимоотношения с Панов.

НАПЛАШЕН Е СЛЕД МИСТЕРИОЗНА КАТАСТРОФА

Според хора от юридиче­ските среди вероятна причина за странното „пробуждане“ на Лозан Па­нов, човек, който винаги е бил по-скоро от страната на ста­туквото, отколкото на „рево­люционерите“, се крие в мис­териозната катастрофа, която той преживя. В навечерието на конкурса за председател на СГС автомобил блъска Па­нов пред Южния парк, къде­то той всяка сутрин тича за здраве. Колата го връхлита с огромна скорост на пешеход­ната пътека.

Лозан Панов е в кома, ле­карите в началото не дават особени гаранции, че ще се събуди. След като успяват да го реанимират и доведат в съзнание, Лозан Панов обя­вява, че иска да се оттегли от конкурса за шеф на СГС и няма желание да се бори за поста. „Колебанието“ му обаче трае едва 4-5 дни. След това той набързо е убеден да участва и макар и едва възстановил се от странна­та катастрофа, връща доку­ментите си. Междувременно шофьорът, блъснал Панов на пешеходната пътека, е иден­тифициран, а съдията отказва да го съди за обезщетение и дори заявява пред меди­ите: „Няма нищо странно в катастрофата, глупав битов случай. Човекът дори ми е оказал първа помощ“.

Някои смятат, че „инциден­тът“ е бил неособено елегант­но предупреждение и начин да се „вземе страха“ на Панов и той да заиграе в правилния отбор. Е, видимо операцията е успяла…

ПЪТЯТ МУ КЪМ ВЪРХА

Преди да стане шеф на ВКС, Лозан Па­нов е съдия във Върховния администра­тивен съд (ВАС). Иначе съдийската му кариера е започнала през 1999 г. Назначен е за младши съдия в Софийския градски съд, а по-късно се прех­върля в Софийския райо­нен съд, където работи до 2004 г. Между 2004 и 2007 г. той се връща в Co­фийския градски съд, като влиза в административ­ното отделение на съда. През 2004 г. бившият шеф на Градския съд Светлин Михайлов го предлага за председател на Софий­ския районен съд. Панов обаче не е избран. Малко по-късно той е повишен в съдия в Наказателното отделение на СГС. През 2007 г. оглавява Административния съд в София, като за поста е привлечен от Константин Пенчев.

Когато се включи в конкурса за високия пост – шеф на Върхов­ния касационен съд, Панов беше определян като „външен” за ВКС магист­рат. Наричаха го обаче и „успешния” и „прагма­тичния” кандидат, може би защото беше номиниран за поста от шефа си – председателя на ВАС Георги Колев, и няколко членове на Висшия съде­бен съвет – Галя Георгие­ва, Милка Итова, Светла Петкова. Сред тях беше и Димитър Узунов. Същият Димитър Узунов, за кого­то тези дни Лозан Панов възкликна, че отказва той да го представлява във ВСС и напусна заседани­ето. Каква ирония!

Източник: в-к Уикенд

1 коментар

  1. Цяла България знае за Иван Тодоров, че е най-големия уреждач на дела! Каква е схемата: Брат му е управител на Сиела, която се разпространява почти без пари на прокуратурата, съда и МВР, както и ведомствата, особенно на Министерство на правосъдието и Министерство на Транспорта! Защо: Имат заложени „червей“ отворени кодове и след инсталация на софтуера, скандалния адвокат вече е в твоя компютър и какво ли прави там, ами чете и продава на клиенти информация от съда, прокуратурата и МВР и ето как се става милиардер за един ден! По- нататък провежда ежегодни обучения на съдии и прокурори за работа със СИЕЛА – безплатно! Защо – ами там създава контакти и после по-лесно ги презентира като свой приятели на клиентите си, паказва снимки, а една голяма част кани и в кантората си където по някаква случайност, но без да подозират се засичат с клиентите на Тодоров и после секирата – 1 000 000лв. за начало, а после …Капитан паднали ми!!! Следва продължение ….

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук