Членове на „Ал Кайда“ и ИДИЛ може да дойдат в България с бежанците

0
72

Фактът, че заловените вчера бежанци са превозвани в каросерията на камион, е обезпокоителен, тъй като показва, че старите канали за прекарване на хора очевидно са се активизирали и тези структури вече се готвят за следващите вълни, които ще пристигнат. В този момент е необходимо България да създаде оперативен щаб, който да наблюдава потоците с мигранти, които идват от Афганистан. Това каза експертът по национална сигурност Боян Чуков пред bTV.

 

Той добави, че щабът трябва да координира усилията на всички институции при очакваната нова мигрантска вълна и част от него не трябва да бъдат политически фигури, а експерти.

Чуков изрази и опасенията си, че заради невъзможността на западни страни като Германия и Австрия да поемат голям брой мигранти, ситуацията в Афганистан може да представлява заплаха за националната ни сигурност.

„Основната опасност е членове на „Ал Кайда“ и ИДИЛ да пристигнат в България заедно с бежанците. В същото време Западът няма възможност да приеме толкова мигранти, колкото преди, така че голяма част от тях дори и да искат, няма да могат да продължат нататък“, обясни той.

Според експерта ситуацията, която виждаме на летището в Кабул, е „заблуждаваща“, тъй като основната част от хората, които искат да бъдат евакуирани от страната, са участвали в службата за национална сигурност и охранителните служби, които са репресирали талибаните преди.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук