Човек на Цветанов „наследява“ контакти и влияние в Министерски съвет

0
891

Близката до кръга „Капитал“ Румяна Бъчварова завеща влиянието си на Петя Аврамова

След като шефката на премиерския кабинет Румяна Бъчварова става посланик в Израел, остава логичният въпрос кой наследява нейните контакти и канали на влияние, нейните връзки с различни структури. Официално е ясно – доскорошната съветничка на премиера Бойко Борисов по външнополитически въпроси Деница Желева.

Контактите и влиянието, обаче, са друго. И те отиват в … регионалната министърка Петя Аврамова. Това става ясно от разпространено съобщение от Румяна Бъчварова до областните управители  от ГЕРБ, с което BIG5 също се сдоби. Публикуваме го дословно:

„Скъпи колеги и приятели. От днес не съм в МС и искам да ви благодаря за съвместната работа и чудесния дух на взаимното ни приятелство и сътрудничество. Както сте разбрали на позицията НК е Деница Желева. По всички организационни и комуникационни теми, можете да се обръщате в този чат към нея и Руми Дилова. По всички същностни и политически теми ваш патрон става министър Петя Аврамова. Тя е подготвила теми и обучения за вас, които ще са ви полезни. Предлагам да организирате първата следваща месечна среща с нея и да започнете съвместната работа. Желая ви УСПЕХ ! И до следващи срещи!“

Видно от указанията, „същностните и политическите теми“ са под патронажа на министър Петя Аврамова.

Странно, меко казано, е че такива важни функции се делегират на фигура, обединяваща и влиянието на Цветанов чрез Петя Аврамова, и влиянието на Прокопиев чрез Румяна Бъчварова.

Възникват въпросите:

Кой реално е съветникът на министър-председателя Бойко Борисов? Кой поддържа и контролира неговите връзки със структурите на партията и държавния апарат?

Отговорите на тези въпроси могат да са от особена важност за бъдещето на Борисов като политик и държавник. Защото на практика най-важната комуникация преминава от Румяна Бъчваров – близка до кръга на Прокопиев и „Капитал“ и преминава в ръцете на министър Петя Аврамова, за която сигурно и детската организация в ГЕРБ знае, че е протежирана от Цветан Цветанов в кариерата си.

Към тези факти не бива да забравяме и казаното от самия Цветанов в последното му телевизионно интервю: че се оттегля от всички постове, но си остава редови член на ГЕРБ, който ще продължава да критикува грешките на партията.

На Бойко Борисов му предстои не лек път до истинското връщане на създадената от него партия и най-вече – до разпознаване на „патроните“ по различни теми и области от партийното и държавното строителство, които са заложени като мини от хората, на които Борисов е гласувал доверие.

BIG5

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук